Uroda ma dla nas, kobiet, ma ogromne znaczenie. Chcemy czuć się piękne, coraz częściej dbamy o nasze ciało, co jest oczywiście jak najbardziej pozytywnym aspektem. Kochamy kupować kosmetyki, korzystać z zabiegów upiększających, a nawet bazując na produktach spożywczych przygotujemy różne maseczki. Trendy praktykowane już kilkaset lat temu powracają. Światowe marki kosmetyków coraz częściej zachęcają do stosowania kosmetyków tak czystych, że można je... zjeść! Zapraszam Was do wywiadu z ekspertem, który opowie nam więcej o jadalnych kosmetykach. Oddaję, więc głos Monice! 

“Nazywam się Monika Parzychowska. Z wykształcenia jestem technikiem usług kosmetycznych. Jestem właścicielką studia urody. Specjalizuję się w zabiegach pielęgnacyjnych twarzy z użyciem aparatury oraz w modelowaniu sylwetki. Praca jest moją pasją, dlatego cały czas rozwijam się uczestnicząc w licznych kursach oraz wprowadzając nowe zabiegi do oferty salonu”.

Jak sami widzicie, miałam przyjemność rozmawiać z niezwykłym specjalistą. Pozwoliłam sobie zadać kilka pytań na temat naturalnych metod dbania o urodę. 

1.    Na co warto zwrócić  uwagę w składzie kosmetyków?

Temat składów kosmetyków jest bardzo obszerny.  Wiele z Nas udając się do sklepu po kosmetyk zwraca uwagę na jego przeznaczenie, cenę lub firmę. Niestety, rzadko sprawdzamy skład danego produktu, a to przecież on decyduje o skuteczności. Czytając skład warto pamiętać, że kolejność poszczególnych składników nie jest przypadkowa. W pierwszej kolejności wymieniane są składniki których stężenie jest największe. Dla nas najważniejsze są składniki aktywne, czyli takie które czynnie działają na powierzchnię naszej skóry, czasami wnikają w jej głąb. Wśród innych składników możemy znaleźć konserwanty, parafina, silikony oraz środki zapachowe. Pamiętajcie, żeby wybierać kosmetyki z długim składem tylko jeśli skład jest naprawdę wartościowy. Coraz bardziej popularne stają się kosmetyki naturalne na które warto zwrócić szczególną uwagę.

2.    Jakie kosmetyki możemy przygotować na bazie jedzenia?

Na bazie produktów spożywczych możemy przygotować naprawdę masę kosmetyków i  odpowiednio dopasować je do potrzeb naszej skóry czy włosów. Na początku warto zastanowić się w jakiej kondycji jest nasze ciało, czego potrzebuje. Następnie sięgamy chociażby po jogurt naturalny lub grecki, miód, kawę, warzywa czy owoce i do dzieła! Do pielęgnacji twarzy, ciała i włosów możemy wykorzystać wiele produktów spożywczych, stworzyć z nich maseczkę do twarzy, peeling do ciała, balsam czy maskę do włosów.

3.    Jakie naturalne kosmetyki na bazie jedzenia można wykorzystać do pielęgnacji skóry twarzy i całego ciała?

Tak jak już wspominałam, w domowym zaciszu możemy stworzyć maseczki, peelingi, maski do włosów czy produkty do nawilżania ciała. Przy problemach z cerą możemy sięgnąć chociażby po świeży ogórek, który pokrojony w plasterki będzie świetnie sprawdzał się w roli maseczki. Do wykonania maseczki możemy wykorzystać różne owoce np. truskawki, banany, kiwi. Jogurt naturalny lub grecki będzie świetnym dodatkiem do maseczek na twarz oraz do pielęgnacji włosów. Miód również przyda się do produkcji domowej maseczki na twarz lub maski do włosów. Do peelingu ciała rewelacyjnie sprawdzą się fusy z czarnej kawy z dodatkiem np. cynamonu. To świetny sposób na ujędrnienie i wygładzenie skóry. To tylko niewielka część produktów z których możemy zrobić naturalne kosmetyki.

4. Czy w jakiś sposób, za pomocą naturalnych kosmetyków można wesprzeć wzrost paznokci?

Na wzrost paznokci przede wszystkim ma wpływ dieta i to co dzieje się w naszym organizmie. Niedobory witamin powodują, że paznokcie nie tylko wolniej rosną, ale również są osłabione, łatwiej ulegają uszkodzeniom. Dieta bogata m. in. w witaminę A, B3, cynk, wapń, żelazo, magnez będzie wspierała prawidłowy wzrost oraz kondycję paznokci. Oczywiście w tym przypadku również możemy stworzyć kosmetyki i odżywki z produktów spożywczych, które będą poprawiały wygląd i kondycję paznokci od zewnątrz. Ogórek świeży, oliwa z oliwek, jabłko, cytryna, ocet jabłkowy- właśnie z tych produktów możemy stworzyć  kosmetyki do pielęgnacji paznokci.

5. Jakie są Twoim zdaniem wady i zalety kosmetyków na bazie żywności?

Myślę, że zaletą jest to, że mamy możliwość stworzyć coś co będzie dopasowane do potrzeb naszej skóry, możemy dowolnie eksperymentować z produktami które akurat mamy pod ręką, korzystać z sezonowych warzyw i owoców. Zdecydowanie plusem jest też to, że mamy 100%-ową pewność z czego jest dany produkt, znamy proporcje, składniki. Do wad można zaliczyć to, że nigdy nie wiemy jak nasza skóra zareaguje na takie produkty, być może spowodują alergię, ale to zdarza się również przy kosmetykach kupionych w drogeriach. Kolejną wadą jest trwałość takich kosmetyków, czyli po prostu musimy bardzo szybko użyć kosmetyku który stworzymy z produktów spożywczych, nie ma możliwości przechowywania go w bezpieczny sposób. Uważam, że domowe kosmetyki, to świetny sposób na pielęgnację skóry w naturalny sposób.

Taką porządną dawkę wiedzy przekazała nam Monika czyli serce Studia Urody i Modelowania Sylwetki Lavender w Ciechanowie. Mam nadzieję, że znaleźliście mnóstwo pomysłów na domowe kosmetyki. Ja na pewno niektóre z nich wypróbuję!

Monikę znajdziecie stacjonarnie w Ciechanowie w Studio Urody Lavender oraz na facebooku i instagramie. Zachęcam do obserwowania! 

Wywiady z ekspertami: naturalne kosmetyki okiem specjalisty

14 stycznia 2021

Polityka Prywatności

Regulamin