Winogrona - jakie składniki mineralne i witaminy zawierają?
Winogrona - owoc z roślin rodziny winoroślowatych. Uprawiane był na szeroką skalę na wiele tysięcy lat przed naszą erą.
- charakteryzują się wysokim całkowitym potencjałem przeciwutleniającym (zwłaszcza ciemne winogrona - zawierają x10 więcej antyoksydanów niż jasne!) m.in. ze względu na zawartość resweratrolu, który znajduje się głównie w skórce owocu. Substancja ta ma działanie przeciwnowotworowe poprzez hamowanie proliferacji komórek nowotworowych,
- ciemne winogrona nazywane były kiedyś "skarbnicą bogów" - ze względu na niezwykłe właściwości zdrowotne. Winogrona o tym kolorze dzięki obecności polifenoli regulują metabolizm lipidów i zmniejszają ryzyko występowania choroby naczyniowo-sercowej, mają właściwości przeciwnowotworowe i przeciwbakteryjne.
- zawierają w dużej ilości cukry, garbniki, pektyny, witaminy A, C, witaminy z grupy B oraz cenne związki fenolowe, natomiast owoce winorośli ciemnej dodatkowo antocyjany,
- zawierają potas, fosfor, wapń, magnez, chlor, cynk, miedź, bor i jod,
- wykazują właściwości moczopędne,
- surowcem leczniczym są głównie nasiona, z których wytłaczany jest olej zawierający NNKT, a także cenne tokoferole, fitosterole oraz fosfolipidy. Olej z nasion ma zastosowanie w profilaktyce chorób układu krążenia. Olej z pestek winogron ma bardzo szerokie zastosowanie w kuchni.
- jeśli chodzi o winogrona jasne - to czym bardziej żółtawa barwa tym słodszy owoc,
- zawartość energetyczna tych owoców to 72 kcal/100 g pokarmu, czyli podczas diety redukcyjnej nie są najlepszym wyborem w codziennej diecie jako jedyne owoce,
- są zalecane przy niestrawności, stanach gorączkowych, chorobach wątroby, nerek, a nawet żylakach,
- zawierają dużo glukozy, dlatego warto spożywać je po treningu, aby uzupełniać zapas glikogenu w mięśniach,
- świeży sok z winogron zalecany jest m.in. w zaparciach,
- wina gronowe mają działanie bakteriobójcze, wzmacniające, regulujące ciśnienie krwi i korzystnie działają na profil lipidowy.
- owoce te znalazły również zastosowanie w kosmetologii - m.in. nawadniają cerę.
Jak jeść winogrona?
- są bardzo smaczne - chętnie jemy je na surowo, ale także dodajemy do ciast, deserów, tortów, sałatek owocowych i warzywnych. Robi się z nich pyszne likiery i wina,
- suszone winogrona to rodzynki - przed dodaniem ich do dania warto uprzednio namoczyć je w rumie lub słodkim winie.
Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave.