Winogrona  - owoc z roślin rodziny winoroślowatych. Uprawiane był na szeroką skalę na wiele tysięcy lat przed naszą erą. 

- charakteryzują się wysokim całkowitym potencjałem przeciwutleniającym (zwłaszcza ciemne winogrona - zawierają x10 więcej antyoksydanów niż jasne!) m.in. ze względu na zawartość resweratrolu, który znajduje się głównie w skórce owocu. Substancja ta ma działanie przeciwnowotworowe poprzez hamowanie proliferacji komórek nowotworowych,

 - ciemne winogrona nazywane były kiedyś "skarbnicą bogów" - ze względu na niezwykłe właściwości zdrowotne. Winogrona o tym kolorze dzięki obecności polifenoli regulują metabolizm lipidów i zmniejszają ryzyko występowania choroby naczyniowo-sercowej, mają właściwości przeciwnowotworowe i przeciwbakteryjne. 

- zawierają w dużej ilości cukry, garbniki, pektyny, witaminy A, C, witaminy z grupy B oraz cenne związki fenolowe, natomiast owoce winorośli ciemnej dodatkowo antocyjany,

- zawierają potas, fosfor, wapń, magnez, chlor, cynk, miedź, bor i jod, 

- wykazują właściwości moczopędne, 

- surowcem leczniczym są głównie nasiona, z których wytłaczany jest olej zawierający NNKT, a także cenne tokoferole, fitosterole oraz fosfolipidy. Olej z nasion ➡️profilaktyka chorób układu krążenia. Olej z pestek winogron ma bardzo szerokie zastosowanie w kuchni, 

- jeśli chodzi o winogrona jasne - to czym bardziej żółtawa barwa tym słodszy owoc, 

- zawartość energetyczna tych owoców to 72 kcal/100 g pokarmu, czyli podczas diety redukcyjnej nie są najlepszym wyborem w codziennej diecie jako jedyne owoce, 

- są  zalecane przy niestrawności, stanach gorączkowych, chorobach wątroby, nerek, a nawet żylakach,

- zawierają dużo glukozy, dlatego warto spożywać je po treningu, aby uzupełniać zapas glikogenu w mięśniach,

- świeży sok z winogron zalecany jest m.in. w zaparciach, 

- wina gronowe mają działanie bakteriobójcze, wzmacniające, regulujące ciśnienie krwi i korzystnie działają na profil lipidowy, 

- są bardzo smaczne - chętnie jemy je na surowo, ale także dodajemy do ciast, deserów, tortów, sałatek owocowych i warzywnych. Robi się z nich pyszne likiery i wina, 

- suszone winogrona to rodzynki - przed dodaniem ich do dania warto uprzednio namoczyć je w rumie lub słodkim winie, 

- owoce te znalazły również zastosowanie w kosmetologii - m.in. nawadniają cerę. 

Wszyscy lubią winogrona - czyli dlaczego warto jeść? 

09 września 2019