Liczi czyli chińska śliwka.

Ojczyzną liczi są południowe Chiny, dlatego też owoc ten często nazywany jest chińską śliwką. Liczi to egzotyczna roślina, której właściwości odżywcze doceniali już chińscy cesarze. Pod kruchą niczym skorupka jajka, znajduje się soczysty miąższ o łagodnym podobnym do truskawki smaku. Trzeba pamiętać, że są bardzo nietrwałe – mamy po zakupie 2-3 dni na ich spożycie.

Jakie są właściwości odżywcze i zdrowotne liczi?

Dziś wiemy, że liczi ma potencjalne działanie przeciwnowotworowe. Naukowcy z West China Hospital i Sichuan University wykazali, że ekstrakt z liczi może zwalczać komórki rakowe ludzkiego raka piersi. Zawarte w liczi polifenole obniżają stężenie cholesterolu całkowitego, cholesterolu LDL, a podwyższają frakcje cholesterolu HDL. Liczi zawiera sporo potasu (171 mg/100 g) - pierwiastka, który reguluje ciśnienie krwi i pracę serca, a także witaminy C – wspomagającej odporność.

Celem jednej z analiz było oznaczenie zawartości wybranych związków bioaktywnych i określenie właściwości przeciwrodnikowych ekstraktów z owoców tropikalnych: mango, liczi, rambutanu, kumkwatu i mangostanu. Jak wykazano liczi jest owocem o największej zawartości polifenoli ogółem w badanej próbie – 147 g/100 mg. W innym badaniu oceniono całkowity status antyoksydacyjny (TAS) w owocach egzotycznych: ananasy, cytryny, granaty, grejpfruty, karambole, liczi, limonki, mandarynki, mango, miechunki, papaje, pomarańcze, smocze owoce. Wśród badanych owoców najwyższe TAS miały granat, liczi i ananas.

Wartości odżywcze liczi (w 100 g) – przy czym pamiętajmy, że jedno liczi waży około 10 g części jadalnej.

- Wartość energetyczna - 66 kcal

- Błonnik – 1, 3 g

- Witamina C – 71,5 mg

Jak jeść liczi?

Liczi można zjeść na surowo, ale pamiętajmy o usunięciu brązowoczarnej pestki. Owoce liczi można dodawać do lodów, deserów, sałatek, mięs, ryb i owoców morza. Z owocu tego powstają dżemy i marmolady, musy, które można dodawać do owsianek i płatków śniadaniowych. Można z nich przygotowywać soki i kompoty. W Chinach jada się suszone liczi i wyglądem przypominają duże rodzynki. Są idealne jako przekąska lub dodatek do sałatek owocowych, a nawet składnik drinków.

Czy można wyhodować sobie liczi w domu?

Krzew liczi można wyhodować już z pestki owocu. Niestety, trzeba uzbroić się w cierpliwość czekając na pierwsze owoce. Liczi hodowane w sprzyjających warunkach domowych zaczyna owocować dopiero po około 3-5 latach.

 

Właściwości odżywcze liczi. Czy warto sięgać po chińską śliwkę? 

25 stycznia 2020