Długo wyczekiwane ciekawostki o migdałach!
- mają wysoką zawartość witaminy B2, E i potasu, magnezu, cynk, fosforu i co ważne - wapnia.
- są bogate w błonnik pokarmowy, a także białko.
- zawierają także niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe.
- dobrze wpływają na układ krwionośny (zmniejszą ryzyko choroby wieńcowej, miażdżycy i choroby niedokrwiennej serca) - sugeruję się także, że ich spożywanie wpływa na łagodzenie stresu, a także układ nerwowy.
- są także polecane w chorobach układu oddechowego i moczowego.
- ich konsumpcja wpływa na wzmocnienie włosów, skóry i paznokci.
- poprawiają pamięć i koncentrację,
- korzystnie działają na profil lipidowy - obniżają poziom cholesterolu LDL (potocznie zwany złym), a podwyższają HDL (tzw. dobry), regulują także poziom trójglicerydów.
- korzystnie działają na układ odpornościowy.
- najlepiej spożywać migdały nieprzetworzone i niepoddawane obróbce termicznej.
- w polskiej kuchni najczęściej wykorzystuje się je jako dodatek do ciast. Można z nich uzyskać także orszadę.
- jednak ze względu na kaloryczność nie możemy ich spożywać w pełni bezkarnie (szczególnie gdy jesteśmy na diecie redukcyjnej) - garść migdałów czyli około 30 g dostarcza ponad 180 kcal!
Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave.