Dziś „na warsztat” bierzemy melona czyli bardzo smakowity owoc (ostatnio na promocji w Lidlu).
A więc krótko i na temat:
➡️Melon to (co jest zaskakujące) gatunek ogórka z jadalnym owocem. Należy do rodziny jednorocznych roślin dyniowatych. Wyróżniamy odmiany m.in: miodowy, galia, cantaloupe, zielony. 
➡️Owoce te idealnie nadają się do przygotowania letnich i orzeźwiających napojów. Podobnie jak arbuz, zawierają aż w 90% wodę, więc dobrze nawadniają organizm i gasi pragnienie.
➡️Melony są niskokaloryczne – około 28-36 kcal/100 g pokarmu (w zależności od gatunku). Są dobrym źródłem m.in. potasu, witamin z grupy B (B1, B2, B6), a także przeciwutleniaczy – witaminy C, E oraz beta-karotenu.
➡️Spożywanie melonów redukuje stres oraz zmęczenie. Uważa się, że owoce te dzięki dużej zawartości błonnika pokarmowego regulują trawienie, uaktywniając florę bakteryjną w jelitach.
➡️Pewne źródła donoszą, że spożywanie melonów także: reguluje ciśnienie krwi i zapobiega miażdżycy, poprawia wzrok, stan cery oraz włosów i paznokci, działa moczopędnie, zmniejsza prawdopodobieństwo występowania nowotworów, a także wspomaga pamięć i koncentrację.
➡️Melon galia (na zdjęciu) jeden z wielu kultywarów melona cukrowego. Ma on formę kulistą, natomiast skórka jest żółtobrązowa i pokryta charakterystycznym siatkowaniem. Ten owoc to świetny składnik lodów i deserów (wiem co mówię, wielokrotnie wypróbowane! 😋)
- W medycynie ludowej stosuje się przeciw zaparciom, hemoroidom i na schorzenia reumatyczne. Polecane są również przy dolegliwościach nerek i bólach reumatycznych. 
- Ma także działanie przeciwnowotworowe. 
- Sok z dojrzałego melona dobrze gasi pragnienie, a nektar ma właściwości przeczyszczające i moczopędne.
- Gorzki melon znalazł zastosowanie w leczeniu problemów skórnych, trudno gojących się ran. Zawiera witaminy A, C oraz B1, B2 i żelazo. 
- Bardzo smacznym i eleganckim połączeniem jest melon z szynką - tradycyjna przystawka w kuchni francuskiej. 
- Melony najlepiej podawać schłodzone, ale nie zimne. 
- Wybierając melon zwracajmy uwagę na zapach - intensywny, wyczuwalny nawet przez skórkę, świadczy o dojrzałości i słodkości melona. Miąższ dojrzałego melona powinien być zwarty, a zarazem delikatnie ustępować pod naciskiem. 
 

Właściwości odżywcze i zdrowotne melona.

29 września 2019

Polityka Prywatności