Kolejny z wakacyjnych owoców, który z pewnością ma wielu amatorów - #arbuz 🍉 - jedz owoce i warzywa i przy okazji przyłącz się do akcji #dbamoklimat
 
Dlaczego warto jeść arbuza?
🍉 składa się głównie z wody (92% to woda!), węglowodanów i błonnika pokarmowego
🍉 jest bogaty żywieniowo: zawiera witaminy C, z grupy B oraz potas, wapń, fosfor, sód, miedź, żelazo i cynk. 
🍉 ma w swoim składzie również likopen - silny przeciwutleniacz, który chroni m.in. przed nowotworami.
🍉 zawiera glutation i cytrulinę, które stymulują odporność. Cytrulina poszerza światło naczyń krwionośnych, przez co zwiększa objętość mięśni w czasie ćwiczeń.
🍉 dawniej, w medycynie ludowej arbuza wykorzystywano w terapii podagry, chorób wątroby i przy trudnościach z wydalaniem moczu
🍉 jego spożywanie wpływa pozytywnie na układ pokarmowy, jest moczopędny i obniża ciśnienie krwi.
🍉 sok z arbuza zawiera enzymy działające ściągająco, dlatego stosuje się go jako naturalny środek oczyszczający, przeciwzmarszczkowy oraz do leczenia stanów zapalnych skóry i wyprysków.
🍉 idealny jako letnia przekąska, składnik koktajli i smoothie oraz dodatek do wody.

Właściwości odżywcze i zdrowotne arbuza.

01 lipca 2020

Polityka Prywatności