Polityka Prywatności

Regulamin konkursu

Kolejny z wakacyjnych owoców, który z pewnością ma wielu amatorów - #arbuz 🍉 - jedz owoce i warzywa i przy okazji przyłącz się do akcji #dbamoklimat
 
Dlaczego warto jeść arbuza?
- składa się głównie z wody (92% to woda!), węglowodanów i błonnika pokarmowego
- jest bogaty żywieniowo: zawiera witaminy C, z grupy B oraz potas, wapń, fosfor, sód, miedź, żelazo i cynk. 
- ma w swoim składzie również likopen - silny przeciwutleniacz, który chroni m.in. przed nowotworami.
- zawiera glutation i cytrulinę, które stymulują odporność. Cytrulina poszerza światło naczyń krwionośnych, przez co zwiększa objętość mięśni w czasie ćwiczeń.
- dawniej, w medycynie ludowej arbuza wykorzystywano w terapii podagry, chorób wątroby i przy trudnościach z wydalaniem moczu
- jego spożywanie wpływa pozytywnie na układ pokarmowy, jest moczopędny i obniża ciśnienie krwi.
- sok z arbuza zawiera enzymy działające ściągająco, dlatego stosuje się go jako naturalny środek oczyszczający, przeciwzmarszczkowy oraz do leczenia stanów zapalnych skóry i wyprysków.
- idealny jako letnia przekąska, składnik koktajli i smoothie oraz dodatek do wody.
 

Właściwości odżywcze i zdrowotne arbuza.

01 lipca 2020