na deser poleca się domowy budyń jaglany (w wersji wege) 🍀

✅Kasza jaglana - inaczej proso- jest bogatym źródłem węglowodanów, białka wysokiej jakości, krzemu i witamin z grupy B (od B1 do B6). 

✅Składniki na 3 porcje : 

- 1 woreczek kaszy jaglanej,

- ok. 250 ml napoju ryżowego,

- dodatki: owoce i orzechy wedle uznania.

✅Sposób przygotowania:

- kaszę jaglaną dokładnie przepłukać wodą, wysypać z woreczka do garnka i zalać napojem ryżowym (1 szklanka wystarczy). Gotować do miękkości. Następnie zblendować na gładką masę (tu można dodać ok.50 ml napoju, aby blendowanie lepiej poszło i nie obudziło 3/4 sąsiadów). Podać z ulubionymi owocami i orzechami 🍀

A co sądzę o napojach roślinnych? Są fajnym urozmaiceniem diety, szczególnie roślinnej - napój, który był użyty przeze mnie był wzbogacany w wapń i witaminę B12. Ale czy uważam je za konieczne w diecie zamiast mleka? Moim zdaniem o ile nie mamy przeciwwskazań do picia mleka (jak np. nietolerancja laktozy) lub ideologicznych przekonań (np. weganizm) to nie jest to obowiązkowe. A jeśli źle się mleku czujemy wskazana jest diagnostyka lekarska, a nie pochopne wyłączanie mleka z diety. Mimo obecnej złej otoczki wokół mleka, jest ono bogatym źródłem wapnia i białka, w zależności od zawartości tłuszczu zmienia się zawartość witamin A, D i E. Dlatego też wyłącznie mleka z diety bez zastąpienia produktami bogatymi w podane wyżej składniki może prowadzić do niedoborów. Warto wtedy wypróbować także fermentowane produkty mleczne. I na to należy zwrócić uwagę 😊

Przekładaniec budyniowo-owocowy 🍀
Gdybym jeszcze Was nie przekonała do wege budyniu jaglanego to mam jeszcze jedną propozycję podania:
- budyń jaglany na mleku ryżowym
-karob/kakao
- banan
- płatki migdałowe. 
 
Układamy warstwami i gotowe ✅ idealne na majówkę 😎

 

2. Czeko budyń jaglany. 

Pomysł na zdrowe słodkie śniadanie? Około 250 kcal w porcji, a dużo pyszności 😋
 
Budyń jaglany z wiosennymi owocami:
Składniki na 4 porcje:
- 100 g kaszy jaglanej,
- ok. 400 ml mleka (lub napoju roślinnego),
- 10 g czyli duża łyżka karobu/kakao,
- rabarbar (ok. 80 g - jedna łodyga),
- truskawki (ok. 70 g - garść),
- płatki migdałowe (10 g - jedna łyżka),
- opcjonalnie słodzidło do obtoczenia rabarbaru.
 
Sposób przygotowania:
Kasza jaglaną przepłukać i wrzucić do garnka zalać mlekiem/napojem roślinnym w stosunku 1:2 (np. pół szklanki kaszy zalane szklanką mleka). Gotować ok. 15-20 minut. Następnie zblendować kaszę na gładki budyń (na początku dodać ok. pół szklanki mleka wymieszanego z kakao/karobem). Gotowy budyń układać warstwami na przemian w pokrojonymi truskawki i rabarbarem. Udekorować płatkami migdałowymi.
Smacznego 😋
Wartość odżywcza na porcję:
E: 249 kcal
W: 35.9 g
B: 10.0 g
T: 8.8 g
Bł: 7.3 g 

Wege budyń jaglany w kilku wydaniach [przepisy]

07 stycznia 2020

Polityka Prywatności