Mamy tu fanów botwiny? Koniecznie dajcie znać! Boćwina czy botwina to burak liściasty czyli liście buraków.

A czy wiecie dlaczego warto jeść botwinkę?

a) ma niską kaloryczność (19 kcal/100 g)

b) jest doskonałym źródłem witaminy C, K, A i kompletu witamin B.

c) jej spożywanie dostarczy nam flawonoidów i przeciwutleniaczy takich jak: beta-karoten, alfa-karoten, luteina, luteina i zeaksantyna.

d) jest bogata w składniki mineralne: miedź, wapń, sód, potas, żelazo, mangan i fosfor.

Regularne spożywanie botwiny zapobiega osteoporozie, niedokrwistości z niedoboru żelaza i niedoborowi witaminy A, chroni także przed chorobami serca i nowotworem jelita.

Botwinę zjemy w miesiącach letnich – od czerwca do października. Najlepiej zbierać ją, gdy liście są delikatne lub po osiągnięciu dojrzałości. Niestety, botwinka jest bardzo nietrwałym warzywem – najlepiej spożyć ją zaraz po zebraniu.

Świeża botwina jest pysznym dodatkiem do sałatek (także w ekskluzywnych restauracjach). Nada się do koktajli, zup, a także dobrze smakuje na ciepło. 

Wartość odżywcza i korzyści ze spożywania boćwiny. 

09 sierpnia 2020

Polityka Prywatności