Śliwa to rodzaj krzewów i drzew z rodziny rożowatych.

Owoce te zawierają m.in. potas, magnez, żelazo, wapń, fosfor, a także witaminy: A, C, E i z grupy B. Śliwki są bogatym źródłem związków fenolowych. Charakteryzuje je wysoka aktywność przeciwutleniajaca. Śliwki pod tym względem przewyższają winogrona, pomarańcze, jabłka, borówki czernice czy truskawki. 

A jakie są korzyści że spożywania tych owoców w formie świeżej lub suszonych? Są to między innymi:

- poprawa apetytu,

- poprawa profilu lipidowego krwi,

- poprawa metabolizmu lipidów  i glukozy,

- poprawa regulacji wypróżnień - zapobiega zaparciom i korzystnie działa na trawienie.

Śliwki korzystnie działają także na układ nerwowy. Mają działanie antynowotworowe i przeciwmiażdżycowe. 

W porównaniu do świeżych suszone śliwki zawierają x5 więcej witaminy A i o wiele więcej błonnika pokarmowego, żelaza i fosforu. 

Pestki śliwek zawierają niebezpieczną amygdalinę - dlatego wybierając śliwli na przetwory należy preferować takie, w których pestka łatwo oddziela się od miąższu. 

I ciekawostka - słyszeliście kiedyś o śliwkomoreli (ang. plumcot)? Jest to hybryda moreli i śliwki - krzyżuje się wiele odmian tych owoców w celu uzyskania własnie śliwkomoreli. Ten owoc to 75% śliwa i 25% morela. Ma gładką skórkę przypominającą śliwkę. Owoce te powstały pod koniec XX w. 

Ostatnio w moim domu rodzinnym króluje kompot ze śliwek, a wczoraj zrobiłyśmy z mamą sok! Będzie idealny na zimę. Lubicie śliwki? Po wczorajszych zbiorach w sadzie mam kilka pomysłów na fit przepisy z tymi owocami w roli głównej:). Zainteresowani? Podzielę się nimi po przetestowaniu.

A tymczasem rozkoszujcie się tymi skarbami lata, jeśli macie taką możliwość. Smacznego!

P.S. W oczekiwaniu na przepisy łapcie inspirację koktajlową.

Składniki na 1-2 porcje:

- garść mirabelek,

- 2 plastry świeżego ananasa, 

- garść świeżej pietruszki

- łyżeczka siemienia lnianego/nasion chia,

- szklanka wody.

Przygotowanie: umyć liście pietruszki, ananasa obrać ze skórki i wykroić twardy środek, śliwki wypestkować. Wszystkie składniki zblendować na gładki krem. Smacznego!

Święto śliwki na stole.

03 września 2019

Polityka Prywatności