Dziś wyjątkowe przepisy, bo idealne na świąteczny czas! 🎅

A przy okazji apel - nie kupujcie do świątecznych paczek niezliczonych ilości słodkości. Nie każdego namawiam do tego, żeby takie słodkości zrobić samemu, ale zamiast słodyczy z tablicą Mendelejewa w składzie pomyślcie o lepszych wyborach - gorzkiej czekoladzie, ciastach pełnoziarnistych czy batonikach bez tony cukru. 🎅

A nawet jeśli ktoś uprze na się na czekoladowego Mikołaja - to są lepsze i gorsze wybory. Zamiast czekoladopodobnego kup czekoladowego. Nie najgorszy skład mają Mikołaje Merci, Lindt, Milka czy Heidi. Czego unikać w składzie? E476, E492, oleju palmowego, syropu glukozowo-fruktozowego czy barwników. Czego w składzie nie da się uniknąć? Niestety cukru.

1. Pierniczki karobowe:

- szklanka mąki (u mnie mieszanka mąki pszennej i mąki pszennej pełnoziarnistej),

- 1 jajko, 

- łyżeczka miodu,

- 4-5 łyżeczek słodzidła (to według uznania ilość),

- 3 łyżki oleju roślinnego,

- 2 łyżki karobu (zamiast kakao - ja niestety że względu na zdrowie z wielkim bólem musiałam wykluczyć ze swojej diety czekoladę i wszelkie produkty na bazie kakao),

- duża łyżka cynamonu,

- kilka posiekanych suszonych owoców żurawiny,

- łyżka miażdżonych goździków,

- pół łyżeczki sody oczyszczonej.

Sposób przygotowania: Wszystkie składniki wsypać do miski, wymieszać i wyrobić. Ciasto rozwałkować na grubość około 5 mm. Wykrawać różne kształty pierniczków - u nas serduszka i chmurki. Układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, lekko natłuszczonym. Piec w temperaturze 180ºC przez około 8 - 15 minut, ale warto sprawdzić podczas pieczenia jak się ma sytuacja. Wystudzić. Udekorować - my to zrobimy za tydzień!

2. Wegańskie batoniki bez cukru. 

Świąteczne (i nie tylko) batoniki wegańskie, bezglutenowe i bez grama do dodanego cukru! 🍫

Składniki na 15 batonów.

✔1 szklanka suszonych daktyli (około 150g)

✔1/2 szklanki orzechów włoskich (około 65 g)

✔1 łyżka masła orzechowego (około 30 g)

✔1/4 szklanki wiórków kokosowych (25 g)

✔3/4 szklanki płatków jagalnych (125g)

✔1/2 szklanki napoju roślinnego (np. kokosowego) 125 ml.

✔1 łyżka kakao lub karobu do posypania na wierzch.

Sposób przygotowania:

Daktyle zalać ciepłą wodą i odstawić na kilkanaście minut. Do blendera przełożyć orzechy, wiórki kokosowe, płatki jaglane i zmiksować. Dobrze osączyć daktyle i dodać je do blendera razem z napojem roślinnym i zmiksować. Dodać masło i ponownie zmiksować. Masę przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać i na wierzch posypać kakao lub karobem. Wstawić do lodówki na około 2 godziny (lub piec przez 10 minut w 180C i potem zostawić na godzinę). Podawać pokrojone na prostokąty - wychodzi 15 batoników.

A Wy jakie macie pomysły na słodkości do paczek świątecznych? 🎅

Święta za chwilę - pierniczki karobowe oraz wegańskie batony [przepisy]

13 grudnia 2019