Coś specjalnie dla tych, którzy upierają się, że na drugie śniadanie do szkoły/uczelnię/pracy najlepsze są kanapki. Czas przygotowania: 5 minut + 8 minut na upieczenie gofra lub usmażenie placuszków. Niewiele dłużej niż przygotowanie jakiejkolwiek kanapki. Jeden przepis - dwa sposoby obróbki, bo albo jako gofry albo jako placki.

Marchew jest dosyć słodka, więc ja nie dodawałam żadnego słodzidła. Takie gofry będą doskonałe dla niejadków, którym trudno jest przemycić w diecie warzywa (więc super sprawdzą się do lunchboxów).

Przepis na gofry marchewkowe: 

Składniki na 3 gofry:

- 1 duża marchew

- 6 łyżek mąki (u mnie gryczana)

- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

- 5 łyżek jogurtu naturalnego/maślanki

- 1 żółtko

- 2 białka

- 1 łyżeczka tłuszczu roślinnego do posmarowania gofrownicy.

Sposób przygotowania:

Marchew umyć, obskrobać. Zetrzeć na tarce z małymi oczkami. Mąkę i proszek do pieczenia przesiać przez sito i dodać do miski. Następnie dodać jogurt naturalny/maślankę oraz żółtko. Białka ubić na pianę, po czym dodać do innych składników. Całość dokładnie wymieszać. Do nagrzanej i posmarowanej tłuszczem gofrownicy nakładać ciasto porcjami. Piec około 8 minut (w moim przypadku). Ale nie martwcie się, jeśli nie macie gofrownicy możecie z ciasta upiec/usmażyć racuchy.

Z czym podawać? U mnie pierwszego dnia: nektarynka, figa, maślanka i sezam. Drugiego dnia: maślanka, nektarynka, figa, winogrona, dżem niskosłodowy, siemię lniane i cynamon (czyli na bogato 💰!). Myślę, że też fajnie sprawdzą się takie suche gofry posypane wyłącznie cynamonem.

Przepis na racuchy marchewkowe: 

Racuszki marchewkowe podane z maślanką, orzechami włoskimi i cynamonem. Z przepisu na ciasto na gofry wyszło 7 średnich racuszków. 

Składniki: 

- 1 duża marchew
- 6 łyżek mąki (u mnie gryczana)
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 5 łyżek jogurtu naturalnego/maślanki
- 1 żółtko
- 2 białka
- 1 łyżeczka tłuszczu roślinnego do posmarowania blachy/smażenia
 
Sposób przygotowania:
Marchew umyć, obskrobać. Zetrzeć na tarce z małymi oczkami. Mąkę i proszek do pieczenia przesiać przez sito i dodać do miski. Następnie dodać jogurt naturalny/maślankę oraz żółtko. Białka ubić na pianę, po czym dodać do innych składników. Całość dokładnie wymieszać. Usmażyć racuszki na małej ilości tłuszcz.

Słodkie dania z marchewką [przepisy]

25 września 2019