Za pewne dziś większość rodzin zabierze się za legendarną sałatkę jarzynową (w Boże Narodzenie zamiast majonezu dałam jogurt naturalny i była rzeczywiście niejadalna). Ja mam dla Was przepis z kuchni żydowskiej, który ostatnio robiliśmy na zajęciach - ja troszkę zmodyfikowałam go po swojemu. Fajnie się sprawdzi się jakoś zamiennik jarzynowej. Sałatka żydowska ze śledziem:

- 5 dużych ziemniaków,

- 1 por,

- 3 gruntowe ogórki zielone,

- 2 płaty śledziowe,

- sos pietruszkowy: jogurt naturalny, majonez, pietruszka i przyprawy.

Sposób przygotowania:

Ziemniaki obrać i ugotować. W tym czasie obrać por i pokroić w kostkę, ogórki w grubsze plastry, a śledzia w drobną kostkę. Ugotowane ziemniaki pokroić w plastry. Przygotować sos - 1 łyżka majonezu wymieszać z 3 łyżkami jogurtu naturalnego. Dodać przyprawy (u mnie sól i odrobina czosnku). Sałatkę układać warstwowo: ziemniaki, ogórek, sos, por, sos, aż się skończą. Na wierzch ułożyć śledzia.

 

Rady dietetyka na święta?

- pij dużo wody 🐣

- nie przesiaduj przy stole - między nawałnicami gości pomóż sprzątać lub wyjdź na spacer 🐣

- ciesz się jedzeniem, próbuj, ale nie najadaj się jakby jutro miałby być koniec świata 🐣

- spędzaj czas z bliskimi - to oni są najważniejsi a nie mazurek czy karkówka na stole 🐣

- nie odchudzaj na siłę tego co jesz raz w roku - nie zawsze takie modyfikacje wychodzą na dobre 🐣

- nie wariuj, nie licz kilokalorii, ale zachowaj rozsądek i wróć do zdrowych nawyków po świętach 🐣

Smacznego i Wesołych Świąt Wielkanocnych! 🐣

Sałatka żydowska ze śledziem i rady dietetyka na Wielkanoc [przepis]

11 kwietnia 2020

Polityka Prywatności