Na długi weekend mam dziś dla Was przepis, który bardzo częsty gości u mnie ostatnio na kolację - czyli sałatkę Nicejską w mojej wariacji!

 

Składniki na 2 porcje: 

- 50 g miód pszczeli (2 łyżki),

- 180 g ogórek (sztuka),

- 20 ml oliwa z oliwek (2 łyżki),

- 90 g oliwki hiszpańskie czarne (2 garście),

- 180 g pomidor (sztuka),

- 20 g słonecznik, nasiona (2 łyżki),

- 120 g tuńczyk w sosie własnym (1 puszka bez zalewy),

- 60 g mozzarelli light (1/2 opakowania),

- 200 g sałata (1 główka).

Sposób przygotowania

Sałatę porwij na kawałki, pokrój w kostkę ogórka, pomidora, oliwki na połówki oraz mozzarellę. Tuńczyka poszarp na kawałki za pomocą widelca. Dodaj nasiona słonecznika. Przygotuj dressing: miód wymieszaj z ciepłą wodą, połącz z oliwą z oliwek i przyprawami: solą, pieprzem, majerankiem. Możesz podać z grzankami z pełnoziarnistego pieczywa. 
 
Wartość kaloryczna i energetyczna: 
E: 433 kcal,
B: 23.89 g,
T: 24.01 g,
W: 33.71 g. 
 

Sałatka a'la Nicejska [przepis]

10 czerwca 2020

Polityka Prywatności