1. Chlebek bananowy #zerowaste. 

Bardzo nie lubię marnować żywności. Często staram się przygotować coś z niczego, czyli po prostu wykorzystać resztki i inne niedobitki żywnościowe. Zastanawiałam się co zrobić z kilkoma bardzo dojrzałym bananami, nektarynkami i połową pomarańczy, które powinny być zjedzone jakiś czas temu. Był jeszcze jogurt naturalny, który pozostał po obiedzie dnia poprzedniego. Pierwotnie miały być gofry bananowe, jednak przeraziła mnie ilość powstałego ciasta. I tak właśnie wczoraj zrobiłam chlebek bananowy (może nie wygląda, ale jest!). Nazwa trochę na wyrost, bo struktura nie taka jak być powinna w tradycyjnym chlebku, ponieważ ja banany zblendowałam zamiast ich rozgnieść. Jest za to bardzo zbita, ale za to smak super! Chlebek spieczony na wierzchu, jednak wilgotny w środku.

✅➡️Składniki na keksówkę 25×12×7 cm

✅ 5 średnich bardzo dojrzałych bananów

✅ 2 nektarynki

✅ otarta skórka z połowy pomarańczy

✅3/4 opakowania jogurtu naturalnego (ok. 150)

✅1,5 szklanki mąki (dowolnej u mnie pół na pół gryczana i ryżowa)

✅2 jajka

✅2 łyżki oleju roślinnego

✅1,5 łyżeczki sody oczyszczonej/proszku do pieczenia

✅szczypta soli

✅2 łyżeczki słodzidła (w zupełności wystarczy, bo dojrzałe banany są bardzo słodkie)

✅szczypta sezamu, siemia lnianego i kilka płatków migdałowych.

➡️Sposób przygotownia: Banany, nektarynki, otartą skórkę pomarańczy i jogurt naturalny zblendować na gładki krem. Całość przelać do miski. Stopniowo dodawać przesianą przez sito mąkę. Żółtka oddzielić od białek. Żółtka dorzucić do miski, a białka ubić na sztywną pianę. Następnie dodać olej, szczyptę soli, proszek do pieczenia/sodę oczyszczoną/słodzidło, pianę z białek i wszystko razem dokładnie wymieszać łyżką lub rózgą. Przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzch posypać sezamem, siemieniem lnianym i płatkami migdałowymi. Piec w rozgrzanym piekarniku około 45-50 minut w temperaturze 180 stopni C.

Z czym podawać? Pełna dowolność! Dziś próbowałam z dżemem, figą i śliwkami. 

2. Serniczki bananowe. 

Mój wynalazek. Serniczki bananowe - czyli placuszki twarogowo-bananowe 🍌

Składniki na 12 placuszków:

- 250 g sera twarogowego chudego,

- 2 jaja,

- 6 łyżek mąki (u mnie pół/pół pszenna i gryczana),

- 2-3 łyżeczki słodzidła,

- 3 dojrzałe banany.

Sposób przygotowania:

Do miski dodaj ser twarogowy i żółtka jaj (białka ubij na sztywną pianę). Rozgnieć ser widelcem i wymieszaj z żółtkami. Następnie dodaj przesianą przez sito mąkę. Obrane banany zblenduj na gładki krem i dodaj do miski. Na koniec dodaj ubite białka i wymieszaj wszystko razem. Ciasto porcjami nakładaj na patelnię lub blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Usmaż lub upiecz z małą ilością tłuszczu roślinnego.

Propozycja podania: jogurt naturalny, nasiona chia i pół banana.

3. Muffinki bananowo-kokosowe. 

 
Składniki na 10 muffinek:
- 1 szklanka mąki (według uznania),
- 3-4 łyżeczki słodzidła (ilość i rodzaj według uzniania),
-1/2 łyżeczki sody oczyszczonej,
- szczypta soli,
- 5 łyżek wiórków kokosowych,
- 1 jajko,
- 1/2 banana,
- 2 łyżki oleju roślinnego,
- 1/2 szklanki mleka (lub napoju roślinnego o smaku kokosowym, który doskonale wzmocni smak babeczek).
 
Wymieszać składniki suche: przesianą mąkę, słodzidło, sodę oczyszczoną, sól, wiórki kokosowe. W drugim naczyniu natomiast składniki mokre: jajko, olej, rozgniecionego banana i mleko. Całość wymieszać, następnie przelać do foremek na muffinki wyłożonych papilotkami. Piec około 20 minut w 180ºC lub do suchego patyczka.
 
4. Muffinki karobowo-bananowe #zerowaste
 

Prawdziwie resztkowe muffinki (ponownie brak gramatury, bo była to pełna improwizacja 😎) 

Składniki: 

- serek mascarpone

- mleko

- dojrzały banan

- mix mąk: owsiana, pszenna pełnoziarnista i zwykła pszenna

- karob (ewentualnie kakao)

- cynamon- słodzidło

- soda oczyszczona.

Przygotowanie: Mleko, banan, serek mascarpone zmiksować na gładki krem. Dodać przesianą mąkę i sodę oczyszczoną. Dodać karob i cynamon. Masę wyłożyć na natłuszczone papilotki i piec w rozgrzanym piekarniku (180 C) około 30 minut lub do "suchego patyka".

Przepisy z bananami w roli głównej. Chlebek bananowy, serniczki, babeczki [przepisy]

07 października 2019