1. Owsiankowe babeczki z dżemem (zdjęcie w nagłówku). 
Mam dla Was przepis na coś słodkiego do kawy - babeczki owsiane z dżemem porzeczkowym. Jest to dobra alternatywa dla śniadaniowych owsianek - w sam raz na chłodne dni. 
 
Składniki:
- 1,5 szklanki płatków owsianych górskich,
- 1/2 szklanki kefiru,
- 1 banan (zamiast 2 jajek),
- 2-3 łyżeczki domowego dżemu z czarnej porzeczki (lub inny dowolny) bądź garść mrożonych owoców,
- 2-3 łyżeczki słodzidła (ilość i rodzaj jak zawsze według upodobań),
- 2 łyżeczki wiórków kokosowych.
Sposób przygotowania:
Banana rozgnieść widelcem lub zblendować. Płatki, słodzidło, wiórki, dżem/owoce wymieszać z rozgniecionym bananem i kefirem. Ciasto kłaść porcjami do foremek na muffinki. Piec w rozgrzanym piekarniku (180 C) przez około 25 minut.
 
2. Resztkowe placuszki owsiane #zerowaste
 

Coś zupełnie z niczego, czyli coś co rankiem było owsianką, a wieczorem plackami 😎

✔ pieczone placki owsiano-jaglane (płatki owsiane, płatki jaglane, maślanka, wiórki kokosowe, domowa konfitura z czarnych porzeczek)

✔mus z pieczonego jabłka 

✔cynamon.

Placki powstały z resztek owsianko-jaglanki na maślance. Zostawiłam na potem i upiekłam z silikonowej formie. Lubicie gotować zgodnie z ideą "No waste", która zakłada wykorzystywanie resztek (oczywiście w granicach rozsądku i zdrowia!), w celu minimalizacji ilości wyrzucanych pokarmów. 

3. Cynamonowe ciastka owsiane. 

Przepis banalnie prosty. Ciasteczka idealne do porannej kawy. Zdrowsza alternatywa dla popularnych super słodkich ciastek, których skład jest często bardzo długi i zawiły.

Składniki na 10 cynamonowych ciasteczek owsianych z jabłkami:

- 2 średnie słodkie jabłka,

- 1 jajko,

- 3/4 szklanki płatków owsianych,

- 1 łyżeczka słodzidła (u mnie ksylitol),

- 1 łyżeczka cynamonu, - 1 łyżeczka oleju roślinnego.

Sposób przygotowania: Jabłka umyć, obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Jajko rozbić do miski, roztrzepać widelcem. Dodać jabłka i dokładnie wymieszać. Następnie dodać resztę składników i ponownie dokładnie wymieszać. Miskę przykryć i odczekać około 15 minut, aby płatki owsiane napęczniały. Po tym czasie z ciasta formować małe kulki, spłaszczać je i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w rozgrzanym piekarniku około 15 minut w 180 stopniach C.

 

Płatki owsiane - babeczki, placuszki, ciasteczka [przepisy]

20 listopada 2019

Polityka Prywatności