✔Pigwa pospolita to krzew pochodzący z rejonów Azji. Wiele osób myli ją z pigwowcem. Należy do roślin wieloletnich, z rodziny różowatych. Już starożytni Grecy, wiedzieli, że spożywanie owoców pigwy może przynieść wiele korzyści dla ich zdrowia – często uznawało je za silny afrodyzjak. 

✔Małe żółte owoce przypominające jabłka, są bardzo kwaśne 🍏. Najlepiej sięgać po dojrzałe, o wyrazistym kolorze, owoce jeśli chcemy je szybko zjeść. Jednak ze względu, że są dosyć twarde i kwaśne najlepiej spożywać je po obróbce termicznej.

✔Pigwa zawiera spore ilości witaminy C. Owoc ten jest ważny w diecie ze względu na obecność magnezu, fosforu, wapnia, potasu, żelaza, miedzi, siarki. Zawiera witaminę A oraz witaminy z grupy B, błonnik pokarmowy, garbniki (katechiny i epikatechiny), antocyjany, cukry, pektyny, flawonoidy, karotenoidy.

✔Pigwa dzięki bardzo dużej ilości witaminy C to owoc, po który warto sięgać zwłaszcza teraz w okresie jesiennym, bo spożywanie jej wspiera leczenie przeziębień i ogólnie wzmacnia naszą odporność 🤒. Ma także zastosowanie w problemach z układem pokarmowym - łagodzi niestrawności, działa przeciwwymiotnie i przeciwbiegunkowo. Spożywanie przetworów z pigwy może korzystnie wpływa na profil lipidowy, a także obniża poziom glukozy we krwi.

✔Pigwa w kuchni – syropy, musy, konfitury, nalewki. 🍹

✔Duża liczba pektyn znajdujących się w owocach pigwy, korzystnie wpływa na przewód pokarmowy człowieka, jego funkcjonowanie, poprawiając także rytm wypróżnień i pomaga zwalczać uciążliwe wzdęcia.Wykorzystuje się przetwory na bazie pigwy w celu m.in. poprawy apetytu i wspomagania regenerację wątroby.

✔Ma także zastosowanie w kosmetologii - wykorzystuje się ją jako dodatek do kremów przeciwzmarszczkowych i w leczeniu trądziku.

✔Ja jeszcze nie próbowałam, ale ponoć owoc pigwy można wykorzystać jako pochłaniacz brzydkich zapachów w domu. 

✔W 100 g surowej pigwy pospolitej znajduje się około 83,3 g wody, 57 kcal, 0,4 g białka, 0,1 g tłuszczu, 15,3 g węglowodanów oraz 1,9 g błonnika pokarmowego, a także m.in. 15 mg witaminy C.

Pigwa - fakty i ciekawostki. Właściwości odżywcze i zdrowotne pigwy.

16 października 2019