Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave.
A dziś kilka słów na temat korzyści ze spożywania papai.
Skąd pochodzi nazwa "papaja"?
Inaczej Melonowiec właściwy, a samo słowo „papaja” pochodzi od karaibskiego słowa – apapai. Nazywana jest „owocem aniołów”. Ze względu na to, że owoc ten smakiem i kształtem kojarzy się z melonem, w wielu krajach papaje nazywa się drzewem melonowym lub melonowcem. Papaja pochodzi z Ameryki Środkowej.
Jakie składniki mineralne i witaminy zawiera papaja?
Papaja jest źródłem wielu ważnych składników mineralnych i witamin, w tym – witamin C, A i E, beta-karoten, witaminy B1, B2, B3, B5, B6, folianów, magnezu, żelaza, wapnia, potasu, karotenoidów i flawonoidów, zawiera kwas cytrynowy i jabłkowy (zielone owoce) oraz błonnik pokarmowy. Jest źródłem także niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych.
Wartość energetyczna – 47 kcal/100 g
Zawartość wody: 88,06 g/100 g
Jak spożywanie papai wpływa na zdrowie?
Uważa się, że spożywanie owoców papai wspiera prawidłowe działanie układu krwionośnego, obniża poziom cholesterolu, może zapobiegać zawałom i udarom mózgu oraz nowotworom jelita grubego. Ma wpływ na leczenie innych dolegliwości, w tym nadciśnienia tętniczego, malarii, hipoglikemii, a nawet wrzodów żołądka. Papaja wspomaga trawienie. Ekstrakty z owoców papai mają również działanie przeciwbakteryjne, przeciwgrzybicze, przeciwzapalne i hepatoochronne.
Na Jamajce papaję wykorzystuje się do leczenia chorób skórnych, w Indiach – chorób układu sercowo-naczyniowego, a w ogólnie w Azji – w laryngologii, reumatologii czy zaburzeniach żołądkowo-jelitowych. Papaja zawiera m.in. fibryny, które usprawniają proces krzepnięcia krwi, a także papainę.
Papaina działa podobnie jak pepsyna (czyli składnik soku żołądkowego), z tym że papaina działa w każdym środowisku. Wspomaga proces trawienia pokarmu zawierającego duże ilości białka.
Zastosowanie papai w kosmetologii:
W kosmetyce papaja znalazła swoje zastosowana głównie ze względu na zawarte w niej enzymy proteolityczne, w tym papainę, która używana jest w celu usuwania martwych komórek naskórka. Ma także właściwości chroniące przed promieniowaniem UV, rozjaśniające, wspierające odnowę naskórka i może być pomocna w zwalczaniu oznak starzenia.
Jak jeść papaję?
Należy go obrać ze skórki, przekroić na pół, a następnie łyżką wyjąć pestki. Papaję najlepiej jest jeść na surowo, ale tylko dojrzałą – w formie przekąski skropioną sokiem z cytryny lub limonki, w sałatkach, koktajlach, deserach, dobrze komponuje się z wędliną. Pestki papai są jadalne, mogły stanowić zamiennik pieprzu.
Niedojrzała papaja powinna być zawsze gotowana przed jedzeniem - szczególnie w czasie ciąży zaleca się dużą ostrożność w spożywaniu niedojrzałej papai.
Więcej na temat papai przeczytacie tutaj.