Jakiś czas temu opisywać korzyści ze spożywania dyni. Tym razem dowiecie się kilku zdrowotnych faktów związanych z olejem z pestek dyni. 

Wartości odżywcze:

Oleje tłoczone na zimno mają wiele substancji bioaktywnych, m.in. B1, B2, B3, A, C, D, E, beta-karoten, kwasy linolowy, oleinowy, palmitynowy, selen, potas, cynk, fitosterole, skwalen, fitosteryny, cytrulinę i kukurbitynę.

Wykorzystanie w kuchni:

Olej z nasion dyni jest lekkostrawny. Poleca się stosowanie oleju z pestek dyni jako dodatku do sałatek lub jako składnika sosów. Co ciekawe można go dodać także do deserów – np. do sernika wiedeńskiego.

Olej z pestek dyni powinien być stosowany wyłącznie na zimno, bo wysoka zawartość m.in. wielonienasyconych kwasów tłuszczowych ogranicza możliwość jego stosowania podczas smażenia.

Zastosowanie prozdrowotne:

Olej z pestek dyni zawiera dużą ilość nienasyconych kwasów tłuszczowych, które mają bardzo korzystny wpływ na zdrowie człowieka. Kwas oleinowy podwyższa poziom frakcji HDL cholesterolu, obniżając poziom frakcji LDL, jednocześnie obniżając poziomu cholesterolu całkowitego. Sterole roślinne (β-sitosterol) obecne w oleju z pestek dyni to czynnik zapobiegający hipercholesterolemii. 

Kukurbitacyna, zawarta w oleju z pestek dyni, działa porażająco na układ nerwowy pasożytów oraz przyspiesza także proces usuwania robaków z przewodu pokarmowego, więc jej właściwości można wykorzystać podczas terapii choroby pasożytniczej. 

 

Na podstawie mojego artykułu dla dietetycy.org.pl.

Olej z pestek dyni - właściwości odżywcze i zdrowotne 

27 stycznia 2021

Polityka Prywatności

Regulamin