Często spotykam się z wymówkami w stylu "nie mam czasu/nie lubię spędzać zbyt długiego czasu w kuchni, dlatego wybieram dania gotowe". Nic bardziej mylnego. Wszystko jest kwestią zarządzania czasem i odpowiedniego planowania posiłków oraz wyobraźni. Ja najczęściej gotuje na dwa dni. Nie potrzeba godzin w garach, aby jeść zdrowo (tak samo jak nie potrzeba na to dużych pieniędzy).
Przedstawiam Wam 2 lekkie, tanie, proste i szybkie propozycje obiadowe:
✔Propozycja 1. 
- pieczony kurczak w ziołach,
- fasolka szparagowa gotowana na parze,
- kasza kuskus,
- sos: jogurt naturalny+zioła+odrobina majonezu. 
 
✔ Propozycja 2:
- pieczony kurczak w ziołach,
- sos pieczarkowy: pieczarki gotowane na parze + jogurt naturalny,
- kasza jęczmienna.
 
Wystarczy upiec kurczaka, podzielić na porcję i następnego dnia cieszyć się jeszcze szybszym obiadem. To samo można zrobić z kaszą.
 
✔ Propozycja 3:
 

Kotlety mielone w nowej odsłonie - gotowane na parze z brokułami i marchewką w środku:

- 1 brokuł,

- 1 średnia marchew,

- mięso mielone z indyka (500 g),

- 2 jaja,

- mąka kukurydziana,

- sól, majeranek.

Sposób przygotowania:Marchew zetrzeć na tarce o średnich oczkach. Brokuł ugotować (na wodzie lub parze). W misce rozdrobnić ugotowany brokuł i wymieszać z marchewką. Dodać mięso, jaja, przyprawy i formować niewielkie kotlety. Obtoczyć w mące kukurydzianej i gotować na parze około 10-15 minut.Kotlety można również upiec lub w najgorszym przypadku usmażyć.Podane z ziemniakami i rukolą z dressingiem z oregano i oliwy z oliwek

 
✔ Propozycja 4:
 

- pieczona ryba (wybierz ulubioną w szpinaku),

- kasza jęczmienna,

- cukinia na parze,

- sos: jogurt naturalny, odrobina majonezu, rzodkiewka, przyprawy.

🐟🐟Dlaczego warto jeść około 2 porcji ryb tygodniowo? Ponieważ ryby, szczególnie te z zimnych mórz są bardzo zdrowym i lekkostrawnym wyborem. Są cenne z powodu zawartości bardzo korzystnych dla naszego organizmu kwasów tłuszczowych omega-3 oraz sporej zawartości białka.

✔Propozycja 5. 

Talerz dobroci:

- 50 g makaronu pszennego 

- 200 g warzyw gotowanych na parze (tymianek i kminek dla lepszego trawienia✔) 

- pulpeciki na parze (200 g mięsa mielonego z indyka, 80 g marchewki, 1 jajo, łyżka mąki kukurydzianej - 6 małych pulpecików gotowanych na parze✔)

- pesto z zielonej pietruszki (10 g zielonej pietruszki, 15 g oliwy z oliwek, bazylia - można dodać również sok z cytryny i czosnek✔)

Obiady na szybko i zdrowo [przepisy].

29 grudnia 2019

Polityka Prywatności