Dziś chciałabym przygotować dla Was popularną niemiecką sałatkę czyli Kartoffelsalat. W bawarskiej wersji dodaje się boczek, ale ja postanowiłam to zmienić. Zamiast tłustego mięsa zastosujemy… paprykę wędzoną! Dzięki temu, że papryka jest wędzona, imituje smak mięsa. A taki wybór niewątpliwie pozwoli zmniejszyć zawartość tłuszczów i wartość kaloryczną posiłku.

 

Składniki na 4 porcje:

- 1 kg ziemniaków, najlepiej małych, sałatkowych

- 2 cebule czerwone

- 10 ogórków konserwowych

- 4 łyżki posiekanego koperku lub natki pietruszki

- 4 łyżki jogurtu naturalnego,

- 2 łyżki majonezu,

- 2 łyżeczki musztardy

- sól, pieprz, papryka wędzona, majeranek.

 

Sposób przygotowania:

Ziemniaki gotujemy w mundurkach do miękkości (proponuję na parze), a następnie studzimy. Jeśli mają miękkie skórki, nie trzeba ich obierać. Kroimy je w grubą kostkę, następnie ogórki, a na końcu cebulę drobno siekamy. Jogurt, majonez mieszamy z musztardą, papryką wędzoną, solą, pieprzem i majerankiem. Łączymy z koperkiem i pietruszką oraz mieszamy sos z warzywami. Sałatkę podajemy schłodzoną, tak najlepiej smakuje 😊

 

Wartość energetyczna i odżywcza w 1 porcji:

E: 330 kcal,

B: 7,3 g,

T: 7,9 g,

W: 59,8 g.

Niemiecka sałatka ziemniaczana [przepis]

13 stycznia 2021

Polityka Prywatności