Polityka Prywatności

Regulamin

Dziś chciałabym przygotować dla Was popularną niemiecką sałatkę czyli Kartoffelsalat. W bawarskiej wersji dodaje się boczek, ale ja postanowiłam to zmienić. Zamiast tłustego mięsa zastosujemy… paprykę wędzoną! Dzięki temu, że papryka jest wędzona, imituje smak mięsa. A taki wybór niewątpliwie pozwoli zmniejszyć zawartość tłuszczów i wartość kaloryczną posiłku.

Składniki na 4 porcje:

- 1 kg ziemniaków, najlepiej małych, sałatkowych,

- 2 opakowania tofu (2 x 180 g),

- łyżka oliwy z oliwek,

- 2 cebule czerwone,

- 10 ogórków konserwowych

- 4 łyżki posiekanego koperku lub natki pietruszki

- 4 łyżki jogurtu naturalnego,

- 2 łyżki majonezu,

- 2 łyżeczki musztardy

- sól, pieprz, papryka wędzona, majeranek.

Sposób przygotowania:

Ziemniaki gotujemy w mundurkach do miękkości, najlepiej na parze, a następnie studzimy. Jeśli mają miękkie skórki, nie trzeba ich obierać. Tofu marynujemy w papryce wędzonej, a następnie podsmażamy na oliwie z oliwek.

Potem kroimy w grubą kostkę, ogórki w średnią kostkę, a cebulę drobno siekamy. Jogurt, majonez mieszamy z musztardą, papryką wędzoną, majerankiem, solą i pieprzem. Następnie łączymy z koperkiem i pietruszką. Mieszamy sos z warzywami. Sałatkę podajemy schłodzoną.

 

Wartość energetyczna i odżywcza w 1 porcji:

E: 458 kcal,

B: 17,6 g,

T: 17,4 g,

W: 60,3 g.

 

Poniżej video przepis:

 

Niemiecka sałatka ziemniaczana [przepis]

13 stycznia 2021