Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave.
1. Przepis na babeczki dyniowe.
Składniki na 10 sztuk:
- 1 szklanka musu z dyni,
- otarta skórka z połowy pomarańczy,
- około 8-10 łyżeczek słodzidła,
- 2 łyżki oleju roślinnego,
- 1 szklanka mąki (u mnie mieszanka pszennej i gryczanej),
- 1 jajo,
- 5 łyżek mleka 1,5% tłuszczu,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1/2 łyżeczki cynamonu,
- 3 orzechy włoskie,
- szczypta sezamu.
Sposób przygotowania:
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni C.W jednej misce wymieszać mus z dyni ze słodzidłem, jajkiem, olejem i wymieszać.W drugiej misce wymieszać przesianą makę z proszkiem do pieczenia i cynamonem. Dodać proszek do pieczenia oraz dokładnie wymieszać. Zawartości z dwóch misek zmieszać ze sobą, dodać mleko i dokładnie wymieszać łyżką do połączenia składników. Na wierzch ciasto posypać posiekanymi orzechami i sezamem. Nałożyć do natłuszczonych papilotek i piec przez ok. 25 minuty.
A na pytanie jak zrobić mus z dyni odpowiadam, że wydrążyć miąższ i pokroić na kawałki. Wrzucić do garnka, zalać zimną wodą i gotować około 20 minut. Po wystygnięciu np. widelcem rozgnieść na mus.
2. Przepis na przekładaniec dyniowy.
Na pytanie czy zawsze wszystko mi w kuchni wychodzi, odpowiadam - niestety nie. Ale nie byłabym sobą gdybym nie próbowała ratować sytuacji. Tak też powstał przekładaniec - placek dyniowy z musem bananowym.
Placek dyniowy (ilości składników nie podaje, bo po prostu muszę go dopracować - coś poszło nie tak):
- mus z dyni (ugotowana wcześniej i zblendowana dynia)
- mąka pszenna pełnoziarnista
- mleko
- jajko
- słodzidło
- starta marchewka
- proszek do pieczenia
- cynamon.
Jeśli chodzi o ilość słodzidła w przepisach to każdy z nas moim zdaniem też powinien kierować się własnym nosem - ja nie słodzę herbaty, praktycznie nie jem słodyczy kupnych. Ostatnio wybierając mniejsze zło w podróży na stacji paliw kupiłam jogurt - pozornie całkiem okej, bo dodatek malin i spora porcja płatków owsianych do dodania. Niestety, był tak mega słodki, że nie dałam rady zjeść go do końca. Dlatego też uważam, że ilość słodzidła zależy do nas - nie przesadzajmy jednak z jego nadmiarem.
Sytuację uratował jednak przepyszny mus bananowy:
- 1/2 banana
- 2 łyżeczki jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka serka mascarpone
- 1 łyżeczka sezamu.
Polecam, był super! A więc nie bójmy się kuchennych porażek - one zdecydowanie zdarzają się każdemu.