Morele - smaczne, zdrowe i idealne do deserów. Lubicie? 💛

💛 Morela nazywana jest owocem urody – zawiera sporo prowitaminy A, dobrze działa na skórę, przeciwdziała trądzikowi, a także jej spożywanie ma wpływ na wygląd paznokci. 💅💋

💛 Morele są też bardzo zdrowe dla oczu. 👀 Podobnie jak pomidory zawierają likopen, a także żelazo. 

💛 Zawierają również: beta-karoten, wapń, fosfor, siarkę, potas, miedź, cynk, magnez, jod, witaminy z grupy B (np. B2), witaminę C i błonnik pokarmowy. 

💛 Według pewnych źródeł ich spożycie pomaga w zwalczaniu zgagi. Myślę, ze warte wypróbowania. 

💛 Sok z moreli polecany jest w anemii, chorobach wątroby, nadciśnieniu tętniczym i zaburzeniach wzroku. Regularne spożywanie spowalnia proces starzenia się oraz przyspiesza regenerację naskórka. 

💛 Suszone morele w intensywnym pomarańczowym kolorze zawierają siarkę, suszone bez siarki mają mniej intensywny kolor, ale są znacznie zdrowsze. 

💛 Suszone morele można dodawać do płatków owsianych, deserów czy sałatek. Super też sprawdzą się jako posiłek po treningowy - mają wyższą zawartość energetyczną niż świeże. 

💛 Morele wykorzystuje się na przetwory: dżemy, konfitury, musy, galaretki, likiery i nalewki. Dobrze sprawdzają się jako dodatek do ciast, deserów, pierogów czy knedli. 

💛 Na koniec ciekawostka - czy wiesz czym jest śliwkomorela? Jest to owoc hybryda, który powstał w wyniku kontrolowanego zapylenia krzyżowego między śliwką a morelą. Po angielsku to plumcot. Taki owoc to w 75% śliwka i w 25% morela. Ma gładką skórkę przypominającą śliwkę. Ktoś z Was próbował? Ja niestety jeszcze nie 😋.

Morele - owoce słońca. Właściwości odżywcze i zdrowotne moreli [infografika].

04 marca 2020

Polityka Prywatności