Dziś kilka słów o kolejnych skarbach lata - porzeczkach! Lubicie? 😋❤Czerwone porzeczki są niezwykle wartościowe pod względem odżywczych. Zawierają m.in pektyny i polifenole, a także mają w swoim składzie witaminę C, PP, żelazo, potas i garbniki.

❤Mimo, że zawierają mniej witamin i składników mineralnych niż porzeczki czarne, rekomenduje się je m.in. przy dolegliwościach żołądkowo-jelitowych, chorobach układu sercowo-naczyniowego, czy dla wzmocnienia układu odpornościowego.

❤Wartość odżywcza czerwonej porzeczki (w 100 g)

✔Wartość energetyczna - 65 kcal

✔Białko ogółem - 1.4 g

✔Tłuszcz - 0.20 g

✔Węglowodany - 13.80 g 

✔Błonnik - 4.3 g

Czerwone porzeczki są bardzo kwaśne, dlatego w medycynie naturalnej surowe owoce stosuje się je do produkcji leczniczych soków czy win.

Kwaśny smak lata - czerwone porzeczki. Właściwości odżywcze i zdrowotne porzeczek,

03 lipca 2020