Przepis wprost z kuchni żydowskiej w moim wykonaniu - tabbouleh ze szparagami. 

Bez bicia przyznaję, że do przygotowania falafela skorzystałam z gotowej mieszanki - Natura oferuje nam super skład w niskiej cenie!

Składniki na 4 porcje:

-  100 g szczypiorek (1 duży pęczek),

- 200 g kasza kuskus (szklanka),

- 20 ml oliwa z oliwek (2 łyżki),

- 30 g oliwki czarne (ok. 12 sztuk),

- 180 g pomidor (sztuka),

- 500 g szparagi (pęczek),

- 60 g pestki granatu (4 łyżki).

Sposób przygotowania:

Kuskus ugotuj według wskazań na opakowaniu. Szparagi ugotuj na parze na pół miękko (około 3-4 minut). Posiekaj drobno szczypiorek, a następnie wymieszaj z ugotowaną kaszą. Pokrój oliwki na połówki, pomidor w małe kawałki, dodać pestki granatu i wymieszaj dokładnie. Zalej dressingiem: oliwę z oliwek wymieszaj z solą, pieprzem ziołowym i majerankiem.

Wartość odżywcza i kaloryczna na jedną porcję:

E: 291 kcal,

B: 11.62 g,

T: 8.19 g,

W: 48.16 g.

 

Inne specjały kuchni żydowskiej: 

Jeśli ciekawi Cię tematyka kuchni żydowskiej, to zapraszam na filmy:

Kuchnia Żydowska - Tabbouleh ze szparagami [przepis]. 

17 czerwca 2020

Polityka Prywatności