Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave.
Przepis wprost z kuchni żydowskiej w moim wykonaniu - tabbouleh ze szparagami.
Bez bicia przyznaję, że do przygotowania falafela skorzystałam z gotowej mieszanki - Natura oferuje nam super skład w niskiej cenie!
Składniki na 4 porcje:
- 100 g szczypiorek (1 duży pęczek),
- 200 g kasza kuskus (szklanka),
- 20 ml oliwa z oliwek (2 łyżki),
- 30 g oliwki czarne (ok. 12 sztuk),
- 180 g pomidor (sztuka),
- 500 g szparagi (pęczek),
- 60 g pestki granatu (4 łyżki).
Sposób przygotowania:
Kuskus ugotuj według wskazań na opakowaniu. Szparagi ugotuj na parze na pół miękko (około 3-4 minut). Posiekaj drobno szczypiorek, a następnie wymieszaj z ugotowaną kaszą. Pokrój oliwki na połówki, pomidor w małe kawałki, dodać pestki granatu i wymieszaj dokładnie. Zalej dressingiem: oliwę z oliwek wymieszaj z solą, pieprzem ziołowym i majerankiem.
Wartość odżywcza i kaloryczna na jedną porcję:
E: 291 kcal,
B: 11.62 g,
T: 8.19 g,
W: 48.16 g.
Inne specjały kuchni żydowskiej:
Jeśli ciekawi Cię tematyka kuchni żydowskiej, to zapraszam na filmy: