W Niemczech byłam dwa razy – pierwszy raz w 2016 podczas #citybreak w Berlinie, natomiast rok temu odwiedziłam na kilka dni Kolonię. Mój narzeczony mieszkał tam przez rok, a przyszła teściowa już od kilku lat, dlatego też oni wiele mi opowiedzieli o specyfice kuchni niemieckiej.

Czym charakteryzuje się kuchnia niemiecka?

Jest to kuchnia bardzo podobna do polskiej. Można w niej dostrzec wpływy włoskie, greckie, hiszpańskie, tureckie, polskie, czeskie i słowackie.

Dużą część niemieckich potraw stanowią przede wszystkim dania mięsne. Charakterystycznym elementem tej kuchni jest połączenie smaków: słodkiego i kwaśnego. Podstawowym składnikiem wielu dań są ziemniaki, a także różne kiełbasy i gatunki mięs.
Odmienność w zależności do regionu:

W zależności od regionu kuchnia się różni. Na przykład na zachodzie dominują przede wszystkim potrawy bogate w warzywa, a na południu dania mają wysoką wartością energetyczną i dużą zawartość tłuszczów (szczególnie nasyconych).

Niemcy to królestwo ziemniaków:

Potrawy kuchni niemieckiej są bardzo pożywne i obfite. Ziemniaki towarzyszą wielu daniom, czasami są zastępowane knedlami z bułki, mąki i kaszy manny. Ziemniaki podawane są w różnych postaciach, np. jako sałatki, puree, potrawy z ziemniaka gotowanego, smażonego lub jako pierogi i knedle.

Specjały:

Do narodowych potraw tej kuchni zaliczamy, np. :

- zupę z węgorza na rosole wołowym,

- golonkę z kapustą lub grochem purée.

- sałatka z ziemniaków. Tradycyjnie przygotowuje się je z boczkiem, dodaje cebulę, ocet, cukier, sól, pieprz, a na koniec natkę pietruszki lub koperek. Ten przepis przedstawię w kolejnym odcinku.

Piwo:

Desery:

Najbardziej lubiany jest strudel jabłkowy, który faktycznie pochodzi z Austrii. Słynny jest także suflet twarogowy, a także smażone placki z twarogiem. Niemcy słyną także ze zdobionych i lukrowanych domkach z piernika lub marcepanu, które przygotowuje się na święta Bożego Narodzenia.

Niemieckim przysmakiem są też pączki, nadziewane przede wszystkim dżemem truskawkowym.

Ryby i mięsa:

Produkty zbożowe:

Podstawową diety obok ziemniaków jest chleb. Można wyróżnić około 300 rodzajów pieczywa. Niemcy spożywają również znaczne ilości makaronu oraz klusek na parze.

Warzywa:

Pośród warzyw spożywa się przede wszystkim kapusta w różnej postaci, kalafior, brukselka, seler i szparagi. Kapustę często je się w postaci kiszonej, jako danie główne, jak i dodatek do innych potraw. Najczęściej podawana jest z różnego rodzaju mięsami, kluskami, a nawet z nietypowymi owocami cytrusowymi.

 

Ciekawostki:

Niemcy mają też swój udział w pojawieniu się… hamburgerów! W Hamburgu (jak sama nazwa wskazuje) robiono przez długi czas płaskie kotlety z mięsa mielonego. Podawano je prawda bez bułki i dopiero na drodze kulinarnych eksperymentów wymyślono ostateczną wersję tego dania.

Kuchnia Niemiecka okiem dietetyka 

09 grudnia 2020

Polityka Prywatności