Dziś przychodzę do Was z nowym prostym przepisem, który ma w sobie nutkę tradycji. 

Składniki na 4 porcje:

- 300 g Jaja kurze (6 sztuk)

- 30 g Bułka tarta (4 łyżki)

- 20 g Szczypiorek (4 łyżki siekanego), 

- 45 g Marchew (1 średnia), 

- 5 ml Oliwa z oliwek (1 łyżeczka),

- 60 g Ser mozzarella light (1/2 opakowania). 

Sposób przygotowania:
5 jajek ugotuj na twardo. W czasie ich gotowania posiekaj drobno szczypiorek i zetrzyj na małych oczkach tarki marchew. Mozzarellę pokrój na drobne kawałki, tak samo ugotowane jajka. Wrzuć wszystko do miski i dokładnie wymieszaj, dodaj przyprawy: pieprz, sól, a następnie surowe jajko i wyrabiaj na masę. Formuj małe kotleciki - powinno wyjść około 12 (3 na porcję). Uformowane kotlety obtocz w bułce tartej i ułóż na papierze do pieczenia posmarowanym oliwą z oliwek. Rozgrzej piekarnik do 180 C. Piecz około 20-25 minut.
Propozycja podania: świeże ziemniaczki, szparagi na parze oraz sos jogurtowy.  
 
Wartość odżywcza i kaloryczna jednej porcji - 3 kotlecików: 
E: 177 kcal,
B: 13.59 g, 
T: 10.25 g,
W: 7.63 g. 

Kotlety jajeczne w nowej odsłonie [przepis]

03 czerwca 2020

Polityka Prywatności