Żurawina jest źródłem witamin: C, B1, B2, naturalnych antyoksydantów, błonnika pokarmowego, wapnia, fosforu, miedzi, jodu, garbników, taniny i kwasu cytrynowego i jabłkowego. Stosowana jest do leczenia zapalenia dróg moczowych, kamicy nerkowej i jako środek wzmacniający odporność organizmu (wspomaga leczenie przeziębienia i grypy). Zapobiega także próchnicy.

Sok z owoców żurawiny działa jak antybiotyk. Jego picie zmniejsza ryzyko powstawania chorób układu sercowo-naczyniowego i zakrzepów, obniża poziom cholesterolu LDL, przeciwdziała niektórych nowotworom: okrężnicy i płuc.

Żurawina ma kwaśny smak, więc najlepiej jeść ją w formie przetworzonej: soku, kisielu, konfitury, dżemu, sosu do sałatek, jako dodatek Muesli, ciast, koktajli, deserów, win i nalewek. Dobrze komponuje się ze smakiem mięs i serów. Żurawinę można suszyć, mrozić lub przygotować z niej herbatki.

I coś ze sfery kosmetologii – pestki żurawiny zawierają duże ilości kwasów tłuszczowych regenerujących, nawilżających, wzmacniających skórę i opóźniających procesy starzenia się skóry.

Korzyści ze spożywania żurawiny. 

13 października 2020

Polityka Prywatności