1. Jajecznica na parze. 

Co jedliście dziś na śniadanie? U mnie dziś na talerzu znalazły się:

🍔- kanapki z bułki wieloziarnistej (1 bułkę dzielę na trzy części dzięki czemu przy okazji tej samej porcji spożywam więcej warzyw i innych dodatków) z masłem, łososiem, mozzarellą i sałatą (ilość dość uboga, bo była końcówka) 

🍳- jajecznica na parze z pieczarkami, mozzarellą i majerankiem. Czyli prawdziwie bogatobiałkowy posiłek!

Jak pamiętacie o roli jajek w naszej diecie już wcześniej pisałam. 

A teraz jak odchudzić jajecznicę kiedy ta smażona już nam się przejadła lub jesteśmy na diecie lekkostrawnej - do czego potrzeby będzie garnek do gotowania na parze lub zwykły garnek z metalowym sitkiem.

- do ceramicznej miseczki (do kupienia w Pepco) wrzucamy dobrze sparzone lub ugotowane na parze pieczarki, pokrojoną mozzarellę. Dodajemy jajko i całość mieszamy. Doprawiamy ulubionymi ziołami i przyprawami.- zagotowujemy wodę w garnku, a gdy zaczyna wrzeć nakrywamy sitkiem z ceramiczną miseczką w środku, a następnie pokrywką.

- czekamy około 5-7 minut i mamy gotową jajecznicę (uwaga na gorącą miseczkę!).

Oczywiście pełną dowolność składników dozwolona - ja następnym razem wypróbuję ze szpinakiem.

 

2. Omlet na parze. 

Składniki: 

- pieczarki mini

- jajo

- ser twarogowy wędzony

- sól

- oregano.

Sposób przygotowania:Pieczarki wcześniej parzymy lub krótko gotujemy. Foremkę posmarować masłem. Jajko roztrzepać i wymieszać z oregano. Pieczarki ułożyć w foremce, zalać jajkiem i posypać serem wędzonym. Gotować na parze (garnek z sitkiem lub zwykle metalowe sitko) przez około 5-7 minut. Uwaga na gorącą foremkę!

 

3. Fritatta na parze. 

Postna frittata warzywami na parze:

- około 100 g warzyw (u mnie jeszcze mrożone),

- 1 jajo,

- 1 łyżeczka jogurtu naturalnego,

- 1 łyżka mąki (u mnie kukurydziana),

- przyprawy (u mnie bazylia i sól),

- odrobiną masła do wysmarowania foremki.

Sposób przygotowania:Warzywa wcześniej krótko gotujemy. Foremkę posmarować masłem. Jajko roztrzepać i wymieszać z jogurtem, mąką i przyprawami. Warzywa ułożyć w foremce, zalać masą jajeczną. Gotować na parze (garnek z sitkiem lub zwykle metalowe sitko) przez około 5-7 minut. Uwaga na gorącą foremkę!

 

Jajecznica i omlet na parze. Fritatta na parze [przepisy]

24 listopada 2019