Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave.
1. Przepis na gofry z czerwonej fasoli.
*zdjęcie w nagłówku*
Dawno nie było tutaj inspiracji gofrowych. Przed państwem fasolowe gofry - ciasto takie same jak na babeczki/pączusie tylko upieczone w gofrownicy 😊
D. zapytał mnie "po co Ty dajesz do słodkiego fasolę?". No cóż, powodów jest kilka:
✔ smak fasoli w takim cieście jest praktycznie niewyczuwalny
✔ fasola czerwona (i ogólnie nasiona roślin strączkowych) są bogatym źródłem białka, co jest fajną opcją dla osób, które nie spożywają produktów zwierzęcych lub po prostu nie mogą spożywać m.in. nabiału.
✔ fasola czerwona (i ogólnie nasiona roślin strączkowych) są bogatym źródłem błonnika pokarmowego rozpuszczalnego potrzebnego naszym jelitom (i nie tylko).
✔ w dietach wielu osób stanowczo za mało jest nasion roślin strączkowych! Może to wynika z tego, że trochę się ich obawiamy, trochę nie lubimy, trochę nie znamy ich właściwości odżywczych i trochę nie wiemy jak je wykorzystać w różnych daniach. Dlaczego nie dodać jej ciasta, jeśli nie możemy się przekonać do dań, gdzie nasiona są widoczne? Warto próbować nowych przepisów i dan pozornie dla nas niejadalnych.
✔ nie każdy z nas dobrze toleruje nasiona roślin strączkowych, a zblendowanie sprawi, że będą łatwiej strawne.
✔ fasola zawiera witaminy z grupy B, witaminę C i E, składniki mineralne: żelazo, potas, magnez, cynk, selen, duże ilości błonnika pokarmowego, białka. Nasiona fasoli są bogate w lignany, które przeciwdziałają nowotworom.
✔ spożywanie fasoli przyczynia się do zmniejszenia ryzyka występowania chorób nowotworowych, obniża stężenie cholesterolu LDL, a także przeciwdziała cukrzycy, wzmacnia tkankę nerwową.
✔ fasola może powodować gazy i wzdęcia - aby im zapobiec należ moczyć fasolę przed gotowaniem przez ok. 2 godziny w gorącej wodzie albo przez ok. 8 godzin, następnie zagotować, wylać wodę i ponowie ugotować. Fasolę gotujemy bez przykrycia.
To jak? Spróbujecie gofrów z fasoli? 😁Przepis (taki sam jak pączki u @rysia_k)
Składniki na 3 gofry:
- 1/2 fasoli czerwonej z puszki,
- 1 duży dojrzały banan,
- 1 jajo,
- 2 łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej,
- 2 łyżeczki karobu (można też kakao),
- 2 łyżeczki słodzidła,
- szczypta cynamonu,
- pół łyżeczki proszku do pieczenia.
Sposób przygotowania w dużym skrócie: wszystkie składniki zblendować. Piec w lekko natłuszczonej rozgrzanej gofrownicy (6-8 minut).
Na zdjęciu w towarzystwie jogurtu naturalnego, winogron i wiórków kokosowych 😄.
2. Gofry szpinakowe.
W tym tygodniu obchodzimy Dzień Gofra i Dzień Szpinaku - ja do kompletu dołożyłam jeszcze lekturę książki "Jedz zielone", efektem czego powstało to coś na talerzu 😁. Od jakiegoś czasu mam bezmięsne piątki, dlatego też tego dnia uskuteczniam przepisy oparte na roślinach. Polecam to każdemu! Wiele osób błędnie postrzega to, że jeśli w posiłku brakuje mięsa to nie da rady najeść się do syta. Ja natomiast myślę, że przy pojawiających się coraz to nowych wynikach badań mięso warto w diecie ograniczyć (szczególnie czerwone i przetworzone mięso!).
Składniki na wege szpinakowe gofry:
- 1 duży i dojrzały banan
- około 150 g mrożonego szpinaku
- 2 łyżeczki jogurtu roślinnego (w wersji nie wege klasyczny naturalny)
- 2 łyżeczki słodzidła
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2-3 łyżki mąki (w razie potrzeby dodać odrobinę wody)
- olej roślinny do posmarowania gofrownicy.
Sposób przygotowania: szpinak, banan i jogurt zblendować na gładko. Dodać sypkie składniki i całość wymieszać. Nakładać porcjami na rozgrzaną i natłuszczoną gofrownicy. Piec około 6-8 minut.
3. Gofry wysokobiałkowe w dwóch odsłonach - z fit nutellą i brzoskwinią.