1. Przepis na gofry z czerwonej fasoli. 

*zdjęcie w nagłówku*

Dawno nie było tutaj inspiracji gofrowych. Przed państwem fasolowe gofry - ciasto takie same jak na babeczki/pączusie tylko upieczone w gofrownicy 😊

D. zapytał mnie "po co Ty dajesz do słodkiego fasolę?". No cóż, powodów jest kilka: 

✔ smak fasoli w takim cieście jest praktycznie niewyczuwalny

✔ fasola czerwona (i ogólnie nasiona roślin strączkowych) są bogatym źródłem białka, co jest fajną opcją dla osób, które nie spożywają produktów zwierzęcych lub po prostu nie mogą spożywać m.in. nabiału.

✔ fasola czerwona (i ogólnie nasiona roślin strączkowych) są bogatym źródłem błonnika pokarmowego rozpuszczalnego potrzebnego naszym jelitom (i nie tylko).

✔ w dietach wielu osób stanowczo za mało jest nasion roślin strączkowych! Może to wynika z tego, że trochę się ich obawiamy, trochę nie lubimy, trochę nie znamy ich właściwości odżywczych i trochę nie wiemy jak je wykorzystać w różnych daniach. Dlaczego nie dodać jej ciasta, jeśli nie możemy się przekonać do dań, gdzie nasiona są widoczne? Warto próbować nowych przepisów i dan pozornie dla nas niejadalnych.

✔ nie każdy z nas dobrze toleruje nasiona roślin strączkowych, a zblendowanie sprawi, że będą łatwiej strawne.

✔ fasola zawiera witaminy z grupy B, witaminę C i E, składniki mineralne: żelazo, potas, magnez, cynk, selen, duże ilości błonnika pokarmowego, białka. Nasiona fasoli są bogate w lignany, które przeciwdziałają nowotworom. 

✔ spożywanie fasoli przyczynia się do zmniejszenia ryzyka występowania chorób nowotworowych, obniża stężenie cholesterolu LDL, a także przeciwdziała cukrzycy, wzmacnia tkankę nerwową.

✔ fasola może powodować gazy i wzdęcia - aby im zapobiec należ moczyć fasolę przed gotowaniem przez ok. 2 godziny w gorącej wodzie albo przez ok. 8 godzin, następnie zagotować, wylać wodę i ponowie ugotować. Fasolę gotujemy bez przykrycia. 

To jak? Spróbujecie gofrów z fasoli? 😁Przepis (taki sam jak pączki u @rysia_k)

Składniki na 3 gofry: 1/2 fasoli czerwonej z puszki, 1 duży dojrzały banan, 1 jajo, 2 łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej, 2 łyżeczki karobu (można też kakao), 2 łyżeczki słodzidła, szczypta cynamonu, pół łyżeczki proszku do pieczenia.

Sposób przygotowania w dużym skrócie: wszystkie składniki zblendować. Piec w lekko natłuszczonej rozgrzanej gofrownicy (6-8 minut).

Na zdjęciu w towarzystwie jogurtu naturalnego, winogron i wiórków kokosowych 😄.

 

2. Gofry szpinakowe. 

W tym tygodniu obchodzimy Dzień Gofra i Dzień Szpinaku - ja do kompletu dołożyłam jeszcze lekturę książki "Jedz zielone", efektem czego powstało to coś na talerzu 😁. Od jakiegoś czasu mam bezmięsne piątki, dlatego też tego dnia uskuteczniam przepisy oparte na roślinach. Polecam to każdemu! Wiele osób błędnie postrzega to, że jeśli w posiłku brakuje mięsa to nie da rady najeść się do syta. Ja natomiast myślę, że przy pojawiających się coraz to nowych wynikach badań mięso warto w diecie ograniczyć (szczególnie czerwone i przetworzone mięso!). 


Składniki na wege szpinakowe gofry:
- 1 duży i dojrzały banan
- około 150 g mrożonego szpinaku
- 2 łyżeczki jogurtu roślinnego (w wersji nie wege klasyczny naturalny)
- 2 łyżeczki słodzidła
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2-3 łyżki mąki (w razie potrzeby dodać odrobinę wody)
- olej roślinny do posmarowania gofrownicy.
Sposób przygotowania: szpinak, banan i jogurt zblendować na gładko. Dodać sypkie składniki i całość wymieszać. Nakładać porcjami na rozgrzaną i natłuszczoną gofrownicy. Piec około 6-8 minut.

3. Gofry wysokobiałkowe w dwóch odsłonach - z fit nutellą i brzoskwinią. 

Dla mnie gofry są typowo letnim daniem - najlepiej smakują właśnie o tej porze roku z dodatkiem świeżych owoców.
 
Ostatnio zrobiłam sobie porcję wysokobiałkowych gofrów (mąka, mleko, odżywka białkowa, twaróg, jajo, słodzidło + karob do połowy ciasta).
Pierwszego dnia zjadłam "jasne goferki" z jogurtem naturalnym, brzoskiwnią i wiórkami kokosowymi. 🍑
Drugiego dnia - z domową zdrową Nutellą i mango.
 
 
Jak zrobić domową nutellę? To bardzo proste - jeśli lubicie tą sklepową pokochacie też moją 😍
Składniki:
- awokado,
- kakao/karob (ok. 2 łyżeczki),
- ewentualnie słodzidło,
- np. miód 🍯(ok. łyżeczka). 
 
Dojrzałe awokado rozgnieść widelcem, wymieszać z kakao/karobem i słodzidłem. Gotowe. Można przechowywać w słoiczku i zjadać w ciągu kilku dni 😊

Inspiracje gofrowe - gofry fasolowe, szpinakowe i wysokobiałkowe [przepisy] 

25 marca 2020

Polityka Prywatności