Dziś na warsztat bierzemy gruszki!
- Grusza (Pyrus L.) – rodzaj w większości niewielkich drzew z rodziny różowatych (Rosaceae). Szacuje się, że rodzaj Pyrus zawiera od 30 do 60 gatunków (w zależności od autora)
- naukowcy potwierdzili, że spośród owoców jedynie jabłka i gruszki wpływają na zapobieganie lub zmniejszenie nasilenia astmy,
- florydzyna – glikozyd występujący w jabłkach, gruszkach, śliwkach i wiśniach – zwiększa gęstość kości i może stanowić ochronę przed ich zrzeszotnieniem,
- według badań udar mózgu rzadziej występuje u ludzi z dietą bogatą w jabłka i gruszki,
- wartość energetyczna gruszki wynosi 57 kcal/100 g.
- owoce te są bogate w fosfor, wapń, magnez, sód, miedź, żelazo, a także bor i jod. W gruszce znajdziemy również kwasy owocowe (kwas jabłkowy, kwas cytrynowy), węglowodany, olejki eteryczne, błonnik pokarmowy i pektyny. Są także obfite w witaminy: A, B1, B2, B6, C i PP. Im bardziej dojrzały owoc tym zawiera mniej kwasów organicznych i pektyn, a więcej cukrów.
- miękkie i dojrzałe gruszki pobudzają trawienie, przeciwdziałają zaparciom, a odmiany cierpkie i mało soczyste, zawierające garbarniki, są polecane przy biegunkach.
- spożywanie gruszek jest zalecane przy zapaleniach dróg moczowych oraz kamicy nerkowej,- uważa się, że sok z gruszek może przyczyniać się do obniżenia ciśnienia tętniczego,
- surowe gruszki nie są zalecane osobom o wrażliwych jelitach i ze schorzeniami dróg żółciowych,
- można je podawać w formie musu niemowlakom po 6 miesiącu życia (nawet jako pierwsze z owoców).
- gruszki są bardzo delikatnymi owocami – obite owoce (na skutek tego, że spadną z drzewa) szybko zaczynają się psuć.
- gruszki warto jeść na surowo, ale można je także dodawać do sałatek. Przygotowuje się z nich przetwory, kompoty, dżemy, powidła, ciasta, galaretki, można je kandyzować i marynować w occie. Smaczne połączenie to gruszka + orzechy włosie, ser żółty lub pleśniowy albo mięso drobiowe. Suszone gruszki to fajna przekąska, wzbogacenie musli, kasz, ryżu oraz surowiec do kompotu. 
- chociaż sezon grillowy powoli odchodzi w zapomnienie to wskazówka na wiosnę i lato - gruszki fantastycznie nadają się na grilla! Można je zamarynować w winie lub posmarować miodem. 
- Gruszki przechowujemy poza lodówką. 
 
Moje gruszki są tak słodkie i smaczne, że chyba jutro zrobię z nich ciastka/ciasto (tak trudno zdecydować!). A wy co lubicie przygotowywać z gruszek?
Miłego wieczoru!

Gruszki na wierzbie - właściwości zdrowotne. 

04 listopada 2019