Dzień dobry! Wracamy do starego cyklu - korzyści zdrowotne danych pokarmów. Dziś jako temat główny granat ❤

✔starożytni uważali granat za symbol miłości, płodności i bogactwa. 

✔ granat dostarcza polifenoli, jest źródłem potasu, miedzi, folianów i błonnika pokarmowego. Zawiera także wapń, fosfor, witaminę C.

✔ wspomaga leczenie anginy, przeziębienia, łagodzi stany zapalne. 

✔ z owoców granatu produkuje się grenadynę, czyli syrop dodawany do drinków i napojów. 

✔ w kuchni stosowany jako składnik deserów, sałatek i dań wytrawnych (w kuchni dalekowschodniej). 

✔ próbowałeś jeść granat, ale za każdym razem kończy się to dla Ciebie i kuchni plamami? Spróbuj wyłuskać pestki zanużając owoc pod wodą. 

✔ sok z owoców granatu używany jest jako napój orzeźwiający - ponoć wspiera leczenie nadciśnienia oraz inne choroby układu sercowo-naczyniowego.

✔ granat działa także korzystnie na stan skóry.

✔ u mnie w słoiczku jako uzupełnienie puddingu chia na napoju sojowym.

Granat - owoc miłości, płodności i bogactwa. Właściwości odżywcze i zdrowotne granatu.

29 stycznia 2020