Dziś propozycja dobra zarówno na słodkie śniadanie na kolację, a przy okazji przepis z gatunku #nowaste
Smakowite gofry bananowe.
Składniki na 5 gofrów:
- 2 bardzo dojrzałe banany,
- szklanka mąki (u mnie mieszanka: pszenna pełnoziarnista, kukurydziana i pszenna zwykła),
- 1 białko,
- 1 szklanka jogurt naturalnego,
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia,
- cynamon, cukier wanilinowy.
Sposób przygotowania:
Białka ubić na sztywną pianę. Banany zblendować lub rozmiażdżyć widelcem. Suche składniki połączyć - przesianą mąkę, proszek do pieczenia, połączyć z mokrymi czyli z bananami, jogurtem naturalnym. Dodać ubite białka. Dodać cynamon i cukier wanilinowy według uznania. Piec na rozgrzanej gofrownicy, którą należy przed wylaniem każdej porcji ciasta trochę natłuścić.
Propozycja podania: z jogurtem naturalnym, domowym dżemem, masłem orzechowym, bananem, winogronami i granatem. Istny sztos smakowy.
A czemu warto jeść banany?
- mają wysoką zawartość potasu (dobre dla serca), są bogate w błonnik rozpuszczalny (dobre dla układu pokarmowego),
- zawierają tryptofan, który chroni przed niepokojem, bezsennością, a nawet depresją,
- są bogate w witaminę B6, dlatego wspierają układ nerwowy i tworzenie krwinek czerwonych,
- szczególnie dobra przekąska dla sportowców,
- im bardziej dojrzały banan tym mniej zawiera skrobi, a więcej cukru, pamiętaj – nie wyrzucaj banana, który ma ciemne kropki – to nie jest oznaka zepsucia!
- są uniwersalne – do słodkości, do wypieków, można je mrozić, grillować i piec,
- banany przechowujemy poza lodówką (i najlepiej z daleka od innych warzyw i owoców, bo banany wydzielają dużo etylenu, który powoduje psucie się pokarmów),
- według wielu specjalistów jedzenie końcówki banana jest bezpieczne (kojarzycie mit o rakotwórczości, pająkach i pasożytach?)
- można je stosować jako zamiennik jaj do wypieków,
- Energia: 97 kcal/100 g (zazwyczaj jeden banan waży 120 g).
Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave.