Zdrowe lody 🍦

Chyba nikt z nas w czasie takich upałów jest w stanie zrezygnować z lodów. Czytaliście kiedyś skład zwykłych, sklepowych lodów? Przykładowo, w składnikach popularnych możemy znaleźć: syrop glukozowo-fruktozowy i cukier (na 3 i 4 miejscu) oraz syrop glukozowy (na 6 miejscu). Moje domowe lody są całkowicie wolne od takich zbędnych dodatków. 

1. Jesienne lody z persymoną (zdjęcie w nagłówku). 

Nikt nie powiedział, że lody należy jeść tylko w lato. Dziś prosty przepis na banalne lody bez dodatku cukru. W roli głównej z bohaterem wielu jesiennych dań – owocem kaki. Jeśli jedliście kiedyś persymonę pewnie sami zastanawiacie się jaki dokładnie mają smak - dla mnie trochę brzoskwini i dyni.

Składniki:

- 3 dojrzałe banany,

- 1 owoc kaki,

- 1 szklanka mleka.

Wszystko razem blendujemy, przekładamy do pojemniczka i zamrażamy. Z takich składników spokojnie będą cztery porcje lodów. Podane z masłem orzechowym smakują obłędnie. I co najważniejsze - są bez grama cukru!

 

2. Domowe lody bananowe. 

Składniki na porcje: 

- 1 banan,

- łodyga rabarbaru,

- łyżka masła orzechowego (w tym przypadku także należy czytać skład - wybieraj takie z samych orzechów!),

- 2-3 łyżki mleka/napoju roślinnego.

Sposób przygotowania:

Dojrzałego banana pokroić w grube plastry i zamrozić (najlepiej przez całą noc). Zblendować mrożonego banana z resztą składników i gotowe. Można wstawić jeszcze na jakiś czas do lodówki, aby stężały. Na wierzch posypać płatkami owsianymi😁Wartość kaloryczna takiej porcji na pewno przekroczy wartość energetyczną loda na patyku. Jednak bierzemy przy okazji pod uwagę również walory odżywcze - i w tej kategorii moje lody zdecydowanie wygrywają.

Domowe i zdrowe lody [przepisy]

07 czerwca 2020