Będąc cały czas przy temacie diety kryzysowej (do tej pory omówiliśmy jak bezpiecznie robić zakupy i co wybierać, jakie zastosowanie mają produkty zbożowe i strączki) tym razem kilka słów na temat przechowywania żywności.

1. Przechowywanie w szafkach.

Tu prosta zasada – zachowaj porządek. W ten sposób unikniesz wielu nieprzyjemności. Najważniejsze w przechowywaniu sypkiej żywności jest to, by zapewnić jej jak najdłużej świeżość, a tym samym ograniczyć dostęp wilgoci, zabezpieczyć przed molami i wietrzeniem. Przesypywanie żywności z opakowań sypkich produktów to też szansa na to, że produkt, w której są już larwy moli, to od razu to zidentyfikujemy. Jakie pojemniki najlepiej wybrać? Najlepiej szklane albo z grubego plastiku ze szczelnym zamknięciem. Można użyć zwykłych słoików, ale ważne, aby je dokładnie umyć i wysuszyć.

2. Przechowywanie w lodówce.

Jakich produktów nie należy trzymać w lodówce? Po pierwsze nie należy przeładowywać lodówki – zbyt duża ilość pokarmów utrudnia prawidłową cyrkulację powietrza. Dobrze też nie wkładać do lodówki potraw ciepłych lub gorących. Nie przechowujemy w lodówce produktów suchych i sypkich, typu kasza, cukier, ryż, płatki, a także nieotwartych produktów w puszkach, słoikach i butelkach, m.in. konserw mięsnych czy rybnych, gotowych sosów i potraw, napojów, olejów i oliwy.

Ogólnie w przypadku warzyw i owoców:

- w lodówce przechowujemy warzywa bez opakowania foliowego, w otwartych pojemnikach, a na spód i wierzch pojemnika wykładamy kawałek papierowego ręcznika,

- ważne, aby zadbać o doborowe towarzystwo: marchew nie przepada gruszek i ziemniaków, bo szybciej w takim pakiecie gorzknieje. Podobnie banany nie lubią jabłek, bo przy nich szybciej dojrzewają.

3. Zasady mrożenia:

  • Wszystkie produkty przeznaczone do mrożenia powinny być zdrowe, czyste i dobrze osuszone.
  • Dla własnego spokoju i porządku najlepiej opisać pojemniki lub woreczki z mrożonkami.
  • Nie zamrażamy ponownie wcześniej rozmrożonych pokarmów. 

Na temat warzyw, owoców i ziół, które możesz spokojnie mrozić przeczytasz tutaj.

Ważne aby zamrażać produkty, które nadają się wciąż do spożycia. Mrozić możemy praktycznie wszystkie świeże produkty – sezonowe owoce i warzywa, zioła, surowe mięso i ryby, masło, margarynę, pieczywo oraz gotowe dania. Wyjątkiem są wyroby garmażeryjne, sałatki, śmietana, miękkie owoce i warzywa kapustne.

Owoce i warzywa nie potrzebują wcześniejszego dokładnego rozmrażania przed poddaniem ich dalszej obróbce. Produkty mięsne i gotowe dania najlepiej przełożyć na noc z zamrażalnika do lodówki.

4. Sposoby na pasteryzowanie

Pasteryzacja słoików jest na tyle łatwa, że można ją wykonywać w domu. 

5. Zapobieganie inwazji moli spożywczych

Mole spożywcze najczęściej niestety przynosimy ze sklepu, gdzie bytują w suchych produktach spożywczych - kaszach, mące czy makaronach. Mogą bytować np., we wszystkie rodzaje mąk, kasz, makaronów, cukier, słodycze (np. czekolada), suszone owoce i bakalie, suszone grzyby, kawa/herbata, karmy dla zwierząt, przyprawy.

Jeśli w swojej kuchni znalazłeś mole, larwy lub nici i oprzędy, koniecznie trzeba wyrzuć całe opakowanie z danym produktem, a potem dokładnie sprawdzić wszystkie inne. Następnie najlepiej opróżnić szafkę, dokładnie ją umyć.

Dieta na czas kryzysowy cz.3. Przechowywanie żywności. 

09 kwietnia 2020

Polityka Prywatności