Będąc cały czas przy temacie diety kryzysowej (do tej pory omówiliśmy jak bezpiecznie robić zakupy i a wkrótce zasady przechowywania żywności) tym razem kilka słów na temat zastosowania produktów z długim terminem ważności do spożycia. 

 

Przy robieniu zapasów najczęściej (co bardzo słuszne!) sięgamy po produkty z długim terminem ważności do spożycia – suche, sypie, konserwowane czy mrożone. Niedawno wszyscy mogliśmy zauważyć jaką popularnością cieszyły się makarony, kasze, ryż czy strączki oraz w jakim tempie znikały ze sklepowych półek. Dziś kilka słów na temat ich właściwości, wykorzystania i kreatywnych rozwiązań na smaczne dania.

 

Produkty zbożowe:

Są bogate w węglowodany, a więc dostarczają sporo energii. Najzdrowszym wyborem są te jak najmniej przetworzone i oczyszczone – dlatego warto wybierać kasze gruboziarniste, makarony z ciemnej mąki, płatki zbożowe i pełnoziarniste pieczywo. Produkty zbożowe są źródłem błonnika, a także wielu witamin i składników mineralnych.

Kilka faktów i właściwości zdrowotnych wybranych zbóż:

- gryka – wyróżnia się sporą ilością białka, błonnika, potasu, wapnia, fosforu i magnezu, a także ma sporo żelaza. Białko z kaszy gryczanej jest białkiem pełnowartościowym. Kasza gryczana wzmacnia naczynia krwionośne, chroniąc je przed uszkodzeniami i zakrzepami. Ma silne właściwości antyalergiczne. Na rynku mamy wybór – kaszę paloną i niepaloną, kaszę krakowską, mąkę gryczaną, makaron gryczany płatki i otręby gryczane. Co ciekawe, gryka nie toleruje środków chemicznych podczas upraw. Zboże bezglutenowe.

- proso – kasza jaglana, makaron, płatki jaglane czy mąka. Kasza jaglana jest bogata w węglowodany, krzem, witaminy z grupy B (B1 do B6), wysokiej jakości białko i lizyny, czyli aminokwasu wspierającego wzrost. W medycynie ludowej kasza jaglana uchodziła za środek leczący górne drogi oddechowe i łagodnie czyszczący jelita. Zboże bezglutenowe.

- jęczmień – mąka, makaron, płatki i otręby jęczmienne, kasza – pęczak i perłowa. Jest bogatym źródłem węglowodanów, w mniejszej ilości zawiera białko. Bardzo dobrze działa na układ pokarmowy, pracę nerek i pęcherza. Wzmacnia układ nerwowy, jest polecana w stresie. W sklepach można kupić grubą kaszę jęczmienną lub łamaną.

- kukurydza – to jedne ze zbóż najbardziej poddane zmianom genetycznym. Kukurydza jest lekkostrawna, bezglutenowa. Jest bogata w selen, potas, witaminę A i błonnik. Działa moczopędnie, wzmacnia serce, żołądek, zęby i dziąsła. Do celów spożywczych wykorzystuje się mąkę, makaron, kaszę i płatki kukurydziane.

- orkisz – czyli stara odmiana pszenicy, dosyć lekkostrawna. Ma wysoką wartość odżywczą, jest bogata w białko i węglowodany (w tym błonnik). Do celów spożywczych wykorzystuje się całe nasiona, otręby, kaszę, makaron, mąki i płatki orkiszowe.

- owies – mąka, makaron, kasza, płatki i otręby. Zapewniają siłę i energię, wzmacnia organizm i serce. Szczególnie polecane dla osób z problemami gospodarki lipidowej. Zawierają dużo krzemu, dzięki czemu wzmacnia kości i stawy. Są bogate w fosfor, niezbędny do rozwoju i dobrego funkcjonowania układu nerwowego, szczególnie mózgu. Może być zanieczyszczony glutenem.

- ryż – zwłaszcza ryż brązowy zasługuje na szczególną uwagę. Jest to nieoczyszczony ryż, który tak naprawdę ma beżowy kolor. Dostarcza dużo węglowodanów, jest bogaty w błonnik nierozpuszczalny i rozpuszczalny. Jest bogaty w witaminę B, wzmacnia układ nerwowy. Zawiera także polifenole, które przeciwdziałają uszkodzeniom naczyń krwionośnych. Na półkach sklepowych znajdziemy makaron, mąkę i płatki ryżowe.

- żyto – wzmacnia wątrobę, nerki i kości. Ma działanie przeciwzakrzepowe. Wyróżniamy mąkę, makaron, kaszę, płatki i otręby żytnie.

Właściwości strączków:

Nasiona roślin strączkowych są bogatym źródłem białka, doskonale łączą się ze zbożami – razem tworzą białko o pełnym zestawie niezbędnych aminokwasów. Śmiało łącz ryż z fasolą (chili con carne), jęczmień z soczewicą (kotlety), ciecierzycę z kaszą jaglaną (sałatka). Poniżej kilka faktów na temat wybranych strączków:

Soja – ma pełny zestaw aminokwasów. Niestety, upośledza wchłanianie żelaza i jest dosyć ciężkostrawna.

Ciecierzyca – zawiera składniki korzystne na serce, obniża ciśnienie krwi i poziom cholesterolu LDL. Jest bogata w węglowodany, błonnik pokarmowy rozpuszczalny i nierozpuszczalny, co korzystnie wpływa na jelita i dostarcza energii na dłużej. Jest źródłem białka, wapnia, magnezu, cynku, żelaza i witaminy B6.

Fasola – nasiona są bogate w białko i węglowodany oraz wapń i potas. Zawierają także lignany czyli substancje, które działają przeciwnowotworowo i obniżają stężenie cholesterolu LDL, a także ciśnienie tętnicze krwi.

Groch – doskonale źródło białka, zawiera sporo aminokwasów niezbędnych, a także witaminy z grupy B, potas, magnez, fosfor, żelazo i wapń. Zawiera też witaminy: A, C, E, K. Groch jest niestety ciężkostrawny (dlatego warto do potraw ze strączków dodawać majeranek, który ułatwia trawienie), dlatego przed gotowaniem powinien być namoczony.

Soczewica – jest najszybsza w obróbce z nasion strączkowych, jest lekkostrawna. Występują jej różne odmiany: czerwona, zielona, czarna, brązowa. Soczewica jest bogata w białko, węglowodany, błonnik, magnez, żelazo, kwas foliowy. Dobrze sprawdza się do sałatek i zup, kotlecików, pasztetów i burgerów.

Wykorzystanie strączków: do zup, pasztetów, burgerów, kotletów, pulpetów, sosów, pierogów, farszu do tortilli, spaghetti, sałatek, past kanapkowych, gulaszów, pralin, gofrów, ciasteczek, fasolka po bretońsku, chili con carne, hummus.

 

Pamiętaj prostą zasadę – wyrzucona żywność to wyrzucone pieniądze. Naucz się odpowiednio przechowywać żywność, zwracaj uwagę na daty ważności do spożycia, wykorzystuj resztki z obiadu do innych dań czy jako posiłek następnego dnia, planuj posiłki i przede wszystkich nie kupuj na zapas czegoś czego prawdopodobnie nie wykorzystasz. Pomocna jest też zasada FIFO (first in, first out), czyli najpierw wykorzystuj produkty zakupione wcześniej.

Jeśli wolisz słuchać niż czytać: 

Dieta na czas kryzysowy cz.2. Wykorzystanie produktów z długim terminem do spożycia. 

06 kwietnia 2020

Polityka Prywatności