Uroda. Dla nas, kobiet, ma ogromne znaczenie. Chcemy czuć się piękne, coraz częściej dbamy o nasze ciało, co jest oczywiście jak najbardziej pozytywnym aspektem i jestem wielką zwolenniczką traktowania swojego ciała jak świątyni. Kochamy kupować kosmetyki, korzystać z zabiegów upiększających, a nawet bazując na produktach spożywczych przygotujemy różne maseczki. Ale czy pamiętamy o wpływie diety na wygląd naszej skóry, włosów czy paznokci? Rozpisałam się na ten temat poniżej. I na początku apel - moje drogie Panie, zanim zaczniemy doszukiwać się u siebie schorzeń z tego powodu, że mamy osłabione włosy lub paznokcie, a potem wykupimy pół apteki – najpierw przyjrzymy się swojej diecie – jej różnorodności czy zbilansowaniu. Często nie zdajemy sobie sprawy jak to co jemy wpływa na naszą urodę. Gdybyście miały problemy z wdrążeniem poniższych wskazówek w życie, to wiecie gdzie mnie szukać.

Składniki ważne dla naszej urody:

SKÓRA:

Białko – czyli bardzo istotny składnik budulcowy, który odpowiada także za odnowę komórek. Dieta, która zawiera pełnowartościowe białko dostarcza niezbędne aminokwasy dla tworzenia włókien kolagenowych i sprężystych, dzięki czemu skóra może być jędrna i elastyczna. Przykładowe źródła białka: mleko i przetwory mleczne, mięso, ryby, jaja, nasiona roślin strączkowych.

Witamina E – czyli silny antyoksydant, który chroni skórę przed uszkodzeniami spowodowanymi działaniem wolnych rodników, a poza tym witamina E nazywana jest witaminą młodości. Bardzo korzystnie wpływa na skórę – zapewnia jej elastyczność, przeciwdziała powstawaniu zmarszczek, chroni przed działaniem promieni UV, a także jest wykorzystywana w terapii schorzeń skóry. Przykładowe źródła: oleje roślinne tłoczone na zimno (z zarodków pszenicy, słonecznikowym, rzepakowym), nasiona słonecznika, orzechy laskowe i migdały.

Witamina C – również antyoksydant, który wzmaga syntezę kolagenu w skórze, wspomaga odporność skóry na czynniki zewnętrzne, a także sprawia, że skóra jest bardziej elastyczna i nawilżona. Przykładowe źródła: czarna porzeczka, papryka czerwona, cytrusy, natka pietruszki, jarmuż i owoce dzikiej róży.

Witamina A – kolejny przeciwutleniacz, który przeciwdziała schorzeniom skóry, zapobiega chorobom skóry i reguluje proces rogowacenia naskórka, co sprawia, że skóra jest gładka. Przykładowe źródła: marchew, soki warzywne, warzywa zielone i pomarańczowe owoce (melony, mango, morele, brzoskwinie), wątróbka, tran, jaja, mleko, masło.

Witaminy z grupy B – m.in. biotyna, witamina B5 i B2 to bardzo ważne witaminy dla pięknej skóry, włosów i paznokci. Biotyna ma znaczenie w terapii stanów zapalnych skóry, przeciwdziała łysieniu i siwieniu. Niedostatek biotyny w diecie może wpływać na zaburzenie wzrostu paznokci, łojotok, łupież i zmiany zabarwienia skóry. Z kolei niedobór witaminy B2 powoduje świąd i łuszczenie skóry i zajady. Przykładowe źródła: jaja, mleko, sery, ryby, produkty pełnoziarniste, drożdże, grzyby, orzechy.

Cynk – wpływa na poprawę wygląd i koloryt skóry, ma też wpływ na jej regenerację. Niedobór jest wiązany z trądzikiem. Przykładowe źródła: wątroba cielęca, drób, pestki dyni, kakao, biała fasola i kasza gryczana, ostrygi, ryby, orzechy, jaja.

Krzem – uczestniczy w biosyntezie kolagenu, a więc ma wpływ na sprężystość i elastyczność naskórka i skóry właściwej i tym samym opóźnia proces starzenia się skóry. Przykładowe źródła: czosnek, szczypiorek, płatki owsiane, kasza jaglana, kasza gryczana i herbatka ze skrzypu i inne zioła: pokrzywa czy perz polny.

Miedź – między innymi uelastycznia skórę. Przykładowe źródła: nasiona roślin strączkowych, całe ziarna zbóż, kasza jaglana, orzechy, jabłka i miód.

Inne ważne składniki diety dla skóry:

Nienasycone kwasy tłuszczowe – nawilżają wszystkie warstwy skóry, a ich niedobór powoduje suchość skóry, zmniejszenie jędrności oraz podrażnienie. Źródła: tłuste ryby morskie, oleje roślinne, orzechy i pestki z dyni.

Płyny – wpływają na nawilżenie skóry. Nawadniaj się odpowiednio, to bardzo ważne. 1,5-2 litry płynów na dobę to minimum.

PAZNOKCIE:

Istotnym aspektem składu płytki paznokcia są magnez, wapń, żelazo, cynk, sód i miedź.

Prawidłowy bilans kaloryczny: szczególnie jeśli chodzi o niedożywienie. Prowadź więc normokaloryczną dietę, czyli dostosowaną do Twojego indywidualnego zapotrzebowania energetycznego.

Żelazo: wpływ na stan paznokci może mieć niedokrwistość z niedoboru żelaza, co może przejawiać się m.in. łamliwością paznokci. Przykładowe źródła: żelazo hemowe – czerwone mięso, podroby oraz niehemowe – otręby, komosa ryżowa, tofu, szpinak, kakao, rośliny strączkowe. Witamina C zwiększa przyswajalność żelaza.

Wapń: niedobór może mieć związek z łamliwością czy miękkością paznokci. Przykładowe źródła: mleka i nabiał, jarmuż, migdały.

Cynk: niedostatek tego składnika mineralnego w diecie może wpływać, że paznokcie stają się łamliwe i słabe. Ma to związek z tym, że cynk wpływa na metabolizm kolagenu. Źródła wymienione wyżej.

Krzem: wzmacnia paznokcie oraz zapobiega ich łamliwości. Źródła wymienione wyżej.

Witamina A, D, E: ich niedobory prowadzą do deformacji płytki paznokcia i miękkości. Warto jest pamiętać o suplementacji witaminy D (zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym). Źródła wymienione wyżej.

Biotyna i inne witaminy z grupy B: jej niedobór może powodować zaburzenia wzrostu paznokci, łamliwość i dystrofię paznokci. Źródła wymienione wyżej.

Inne ważne składniki dla paznokci:

Niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (źródła wymienione wyżej)

 

Włosy:

Ogólnie, utrata włosów to naturalne zjawisko – proces fizjologiczny, który nie powinien niepokoić. Martwić powinniśmy się zjawiskiem, kiedy mamy wrażenie, że wypadających włosów jest jakby więcej niż zwykle. Nierzadko może to być związane z okresową zmianą gospodarki hormonalnej (w ciąży lub podczas laktacji), a także z występowaniem wielu schorzeń i niestety również wszechobecnego stresu.

Co ze składników diety niekorzystnie wpływa na włosy? Zbyt niska podaż energii i składników odżywczych, takich jak białka, składniki mineralne, niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe i witaminy może prowadzić do nieprawidłowych zmian w strukturze, pigmentacji, a nawet do utraty włosów.

Energia i białko: Restrykcyjne i niskokaloryczne diety odchudzające mogą prowadzić do utraty włosów, a znaczny niedobór białka może spowodować upośledzenie wzrostu włosów.

Witaminy z grupy B: zapobiegają wypadaniu włosów, a szczególnie witaminy B2 i B6 pobudzają wzrost włosów. Niedobór biotyny może powodować zaburzenia wzrostu włosów i ich wzmożoną łamliwość. Witamina B5 ma wpływ na włosy, a przede wszystkich ich właściwy wzrost. Jest też ważnym składnikiem utrzymującym odpowiednią wilgotność. Istotna jest także witamina B3. Źródła wymienione wyżej.

Witamina C: niezbędna do syntezy kolagenu, wspierającego mieszki włosowe i utrzymującego w dobrym stanie naczynia krwionośne skóry głowy. Źródła wymienione wyżej.

Witamina A: ma znaczenie dla keratynizacji włosów. Jej niedobór może hamować wzrost i powodować przerzedzanie się włosów. Źródła wymienione wyżej.

Cynk: długotrwały niedostatek w diecie prowadzi do zahamowanie wzrostu, a nawet w skrajnych przypadkach do łysienia. Cynk ma także wpływ na gospodarkę witaminy A.Źródła wymienione wyżej.

Krzem: wzmacnia włosy, bierze udział w keratynizacji włosów, pobudza do aktywności enzym, który jest odpowiedzialny za produkcję kolagenu, dzięki czemu włosy są mocniejsze i grubsze. Źródła wymienione wyżej.

Miedź: jest pierwiastkiem wzmacniającym włosy, a niedostatek tego pierwiastka bardzo niekorzystnie działa na sprężystość włosów, a także ich pigmentację. Źródła wymienione wyżej.

Żelazo: niedobór żelaza jest przyczyną niedokrwistości, a ta może wiązać się z osłabieniem, siwieniem i wypadaniem włosów. Źródła wymienione wyżej.

Selen: może mieć wpływ na kondycję włosa, jednak zachować należy ostrożność w tym przypadku (szczególnie jeśli chodzi o suplementację). Przykładowe źródła: nerki, ryby, kurkuma, wątroba, orzechy brazylijskie.

Nienasycone kwasy tłuszczone: ich upośledzone wchłanianie lub niedostateczna podaż z dietą może objawiać się osłabieniem i wypadaniem włosów. Keratynowa struktura włosa jest chroniona przez ochronną warstwę kwasów tłuszczowych – aby  włosy były błyszczące i sprężyste trzeba organizmowi dostarczać nienasyconych kwasów tłuszczowych. Źródła wymienione wyżej.

Oprócz działania dietą czyli od wewnątrz warto spróbować działań na zewnątrz – płukanki na bazie ziela pokrzywy, skrzypu polnego, korzenia łopianu, chrzanu, kory dębowej, tataraku, liści orzecha włoskiego, szyszek chmielu.

Jeszcze kilka słów na temat tego czego należy unikać, jeśli chcesz odpowiednio dbać o swoją urodę. Jest to żywność wysokoprzetworzona – czyli pokarmy na bazie białej mąki, fast foodów, pokarmów bogatych w cukier, słodyczy, napojów gazowanych, słonych przekąsek. Czyli tego na co zabrakło miejsca w Piramidzie Żywieniowej.

Na koniec ciekawostka na temat pokrzywy. Otóż jest dobra nie tylko na włosy.

Pokrzywa, np. jako napar, może być istotnym elementem dobrze zbilansowanej diety oraz znacznie wpływać na wygląd włosów i paznokci. Zawiera między innymi wapń, fosfor, żelazo, siarkę, potas, magnez, mangan, sód; witaminy A, B2, C, E; związki aminowe, garbnikowe, kwas pantotenowy, kwas organiczny (mrówkowy, glikolowy, glicerolowy), olejki eteryczne, chlorofil, serotoninę, histaminę, flawonoidy, fitosterole i karotenoidy. Pokrzywę stosuje się w niektórych schorzeniach skórnych, np. trądziku, łupieżu, łojotoku. Pokrzywa poprawia krążenie w skórze głowy oraz przeciwdziała wypadaniu włosów.

 

Dieta a uroda. Wpływ diety na stan skóry, włosów i paznokci. 

15 listopada 2019