Polityka Prywatności

Regulamin

Jedzenie intuicyjne staje się ostatnio coraz popularniejsze. Ta metoda żywienia powstała ponad 25 lat temu i pociąga za sobą coraz więcej zainteresowanych. W 1995 roku dietetyczki Evelyn Tribole i Elyse Resch wydały swoją pierwszą książkę Jem intuicyjne, którą mam przyjemność czytać. 

Jedzenie intuicyjne to filozofia żywienia. Proces słuchania i reagowania na bezpośrednie sygnały płynące z ciała w celu zaspokojenia fizycznych i psychicznych potrzeb. W jej myśl, naturalnie organizm wie najlepiej co i w jakiej ilości jest mu potrzebne, ale w wyniku różnych czynników zagłuszymy jego mądrość. Słuchanie siebie i odrzucenie narzuconych przekonań pozwala na nowo zbudować zdrową relację z jedzeniem. 

Odżywianie w taki sposób pozwala na oszczędzenie sobie wielu stresów, poprawia obraz ciała, wspiera samoakceptację. Jednak nie jest to metoda idealna dla każdego. 

To naprawdę obszerny temat, który chciałabym w najbliższym czasie rozwijać. Szykuję dla Was więcej treści.

Filary jedzenia intuicyjnego, które wkrótce opiszę: 

  • Odrzuć mentalność dietetyczną 

  • Szanuj swój głód

  • Pogódź się z jedzeniem

  • Postaw się “policjantowi żywieniowemu”

  • Poczuj sytość

  • Odkryj czynnik zadowolenia 

  • Radź sobie z emocjami bez jedzenia

  • Szanuj swoje ciało

  • Ćwicz - poczuj różnicę

  • Szanuj zdrowie - łagodne odżywianie

Czym jest jedzenie intuicyjne?

23 stycznia 2021