🍕Spora część z Was na IG stwierdziła, że będąc niewyspanym ma większą ochotę na słodycze i fast foody. Co o tym sądzicie? Infografika w nagłówku. 

🔎Badacze sugerują, że kiedy jesteś niewyspany, częściej sięgasz po pączki, frytki i pizzę. Nowe badanie naukowców Uniwersytetu Northwestern wykazało, dlaczego pragniesz więcej kilokalorii i wysokotłuszczowych produktów po nieprzespanej nocy - i jak pomóc zwalczać te niezdrowe wybory. Winą należy obarczyć układ węchowy. Po pierwsze, wyostrza zapachy jedzenia dla mózgu, aby mógł lepiej rozróżniać zapachy żywnościowe i nieżywnościowe. Po drugie dochodzi do nieprawidłowości w komunikacji z innymi obszarami mózgu, które odbierają sygnały pokarmowe i wraz z tym zmieniają się decyzje dotyczące tego, co jeść. Artykuł został opublikowany w „eLife”.

🔎Naukowcy badali w dwuczęściowym eksperymencie 29 mężczyzn i kobiet w wieku od 18 do 40 lat. Uczestnicy badania zostali podzieleni na dwie grupy. W grupie 1: normalny sen, a cztery tygodnie później pozwolono im spać tylko cztery godziny. Odwrotnie zalecono grupie 2. Po każdej nocy naukowcy podawali uczestnikom kontrolowane menu na śniadanie, lunch i kolację, a następnie oferowali im również bufet przekąsek. Naukowcy zbadali ile i co jedli uczestnicy.

🍔Kiedy uczestnicy byli niewyspani zjadali pokarmy o wyższej gęstości energetycznej (więcej kilokalorii na gram), takie jak pączki, ciastka z kawałkami czekolady i chipsy ziemniaczane. Badacze zmierzyli również poziom we krwi uczestników dwóch związków endokannabinoidowych - 2AG i 2OG. Jeden ze związków, 2OG, był podwyższony po nieprzespanej nocy, a wzrost ten był związany ze zmianami w doborze jedzenia.

🔎Ponadto naukowcy umieścili badanych w komorze fMRI (funkcjonalny rezonans magnetyczny) przed posiłkiem z bufetu. Następnie zaprezentowali im wiele różnych zapachów żywności i nieprzyjemnych zapachów kontrolnych, podczas gdy obserwowali korę gruszkowatą. Zauważyli, że aktywność w korze gruszkowatej różniła się bardziej pomiędzy zapachami żywności i nieżywnościami, gdy badani niewyspani. Kora gruszkowata zwykle wysyła informacje do innego obszaru mózgu, który odbiera sygnały ważne dla procesu przyjmowania pokarmu. Jednak u osób niewyspanych zauważono zmniejszoną łączność między tymi obszarami mózgu. Stopień był związany ze wzrostem 2-OG i tym, jak bardzo badani zmienili swoje wybory żywieniowe, gdy pozbawiono snu.

✔ Wnioski? Oprócz zadbanie o optymalny czas snu należy zwrócić większą uwagę na to, jak nos ma wpływ na nasze wybory żywieniowe. Ustalenia sugerują, że brak snu sprawia, że mózg jest bardziej podatny na kuszące zapachy żywności. Jeśli jesteś niewyspany/a omijaj szerokim łukiem alejki z aromatyczną niezdrową żywnością i zadbaj o pełnowartościowe śniadanie.

Brak snu a fast foody [infografika].  

02 grudnia 2019