Szybka alternatywa dla sklepowej wędliny na kanapkę i innych wynalazków. 

Przedstawiam przepis, na który zapewne część spojrzy podejrzliwym okiem. Jednak ja lubię próbować czegoś innego jeśli chodzi o codzienne kanapki – ile może jeść wędlinę (której składowi radzę się dobrze przyglądać), z dodatkiem sera i jakiegoś warzywka. Od czasu do czasu każdemu chcę się czegoś innego – dlatego ja dziś przychodzę z nową propozycją pasty kanapkowej. Jakie warzywa są w zimę każdy widzi – ogórek i pomidor smakują niezbyt zachęcająco, więc stwierdziłam, że trzeba poszukać alternatyw, aby z względu na porę roku moje spożycie warzyw nie zmalało. Sposoby są różne – zimowe rozgrzewające leczo, dodatek warzyw do pulpetów czy też właśnie pasty warzywne.

1. Pasta twarogowa. 

➡️ pasta twarogowa w towarzystwie rzodkiewki i nasion słonecznika 🌻

- serek wiejski (opakowanie ok. 200 g)

- rzodkiewka (3 średnie)

- łyżeczka nasion słonecznika (mogą być także uprzednio uprażone)

- przyprawy: sól, pieprz ziołowy, bazylia.

 

2. Pasta z buraka (zdjęcie w nagłówku). 

Moja pasta z buraka na niewielką miseczkę (nie podam niestety gramatury, bo całość była dosłownie eksperymentem):

- ugotowany średni burak,

- plaster wędzonego sera twarogowego,

- łyżeczka nasion słonecznika,

- 2 łyżeczki oliwy z oliwek,

- przyprawy: sól (ale bardzo niedużo ze względu na dodatek sera wędzonego), sok z cytryny.

Sposób przygotowania:

Ugotowanego buraka (w wodzie lub na parze) zetrzeć na najmniejszych oczkach tarki. Dodać ser twarogowy wędzony, zmielone nasiona słonecznika, oliwę z oliwek i przyprawy. Całość wymieszać i gotowe! Można iść jeszcze na łatwiznę i wszystkie składniki po prostu zblendować - wtedy uzyskacie fajny różowy kolor pasty - ja jednak o 22 nie chciałam już hałasować moim blenderem.

 

A jak już jesteśmy przy temacie buraków, to należy pamiętać, że:

- młode buraki ćwikłowe wraz z liśćmi to tak zwana botwina lub boćwina,

- sok z buraka jest naturalnie stosowanym barwnikiem spożywczym (np. w jogurtach, sokach i kremach),

- sok z buraka ze względu na obecność substancji odżywczych powinien znaleźć się w diecie dzieci, osób zagrożonych występowaniem anemii, a także powinny spożywać go kobiety w ciąży (ze względu na zawartość kwasu foliowego),

- jest źródłem: witaminy C, E,  B1, beta-karotenu, wapnia, magnezu, sodu, potasu i żelaza,

- spożywanie buraka korzystnie wpływa na układ krwionośny – usprawnia krążenie krwi, chroni przed powstawaniem zakrzepów, nadciśnienia tętniczego. Łagodzi także przeziębienia, kaszel i chrypkę. Dobrze także wpływa na oporność i chroni przed chorobami, m.in. wirusowymi.

- ma również właściwości antynowotworowe, wspomaga także regenerację organizmu. Sprawia, że ciało podczas wysiłku działa bardziej ekonomicznie, zmniejsza zużycie tlenu i opóźnia zmęczenie,

- burak w zwyczajowej diecie wspomaga pracę nerek i wątroby,

- betaina czyli barwnik buraczany działa krwiotwórczo, poprawia kondycję włosów i paznokci. 

- spożywanie tych warzyw niweluje nadmiar homocysteiny (ważne dla mięsożerców!), przyczyniającego się do rozwoju miażdżycy,

- można je spożywać w formie ugotowanej a także surowej – utarte i dodane np. do surówki. Oprócz tradycyjnego barszczu, pasty na kanapki, z buraków można przygotować sok, koktajl i syrop polecany na przeziębienia.

A co na kanapki? Pasta! [przepisy]

06 listopada 2019