Lojalnie ostrzegam, że jest to ciasto z kategorii „zupełnie nie-fit” lub też „(nie)legalne”. Jednak, jak od dawna Wam udowadniam, w zdrowej diecie jest miejsce na wszystko – w odpowiedniej proporcji i odpowiednim zestawieniu, a sporadycznie nawet na takie kaloryczne pyszności. Ciekawi przepisu?

Składniki na ok. 14 porcji:

- ok. 300 g herbatników,

- 700 ml mleka,

- 2 opakowania budyniu o smaku waniliowym,

- 60 g słodzidła (np. ksylitolu),

- 200 g masła o temperaturze pokojowej,

- 460 g kajmaku,

- 100 g masła orzechowego,

- 300 g pokruszonych orzechów włoskich,

- 30 g płatków migdałowych.

Sposób przygotowania:

Formę do ciasta wyłóż papierem do pieczenia. Rozpocznij pracę nad kremem budyniowym w dwóch smakach. Proszek budyniu rozmieszaj w 300 ml zimnego mleka, w tym czasie zagotuj pozostałe 400 ml, a następnie do gotującego się mleka wlej rozmieszany proszek i mieszaj do zagotowania. Budyń odstaw do wystudzenia. W tym samym czasie zajmij się masłem - utrzyj je na puch i porcjami dodawaj budyń, gdy już wystygnie. Następnie podziel go na dwie części – jedną wymieszaj z kajmakiem, a drugą z masłem orzechowym.

Zacznij układać spód ciasta z herbatników, a następnie rozsmaruj porcję kremu budyniowego o jednym smaku, posyp pokruszonymi orzechami. Tak samo zrób w przypadku drugiego smaku – herbatniki, budyń, orzechy. Powtarzaj czynność do skończenia budyniowej (zostaw 2 łyżki na wierzch). Na wierzchu ułóż ostatnią porcję herbatników, posyp orzechami i polej pozostałością budyniowej masy kajmakowej. Ciasto wstaw do lodówki i ciesz się pierwszym kawałkiem za kilka godzin.

 

Wartość kaloryczna i odżywcza na porcję: E: 547 kcal, B: 11,5 g, T: 35 g,1, W: 48,2 g.

 

Wskazówki:

- największym wyzwaniem będzie wybór herbatników – trudno o te z dobrym składem. Zwróć uwagę na zawartość cukru, od razu odrzucaj te, które mają w składzie dodatek syropy glukozowego, glukozowo-fruktozowego i cukru inwertowanego. Fajny skład mają herbatniki Ania i Tesco Finest.

- ciasto i tak już jest dosyć obfite w tłuszcze, więc użyj mleka odtłuszczonego – np. 1,5% tłuszczu,

- jako słodzidło wykorzystaj ksylitol lub erytrytol – zaoszczędzić przy okazji sporo kilokalorii,

- budynie wybierz bez dodatku cukru (np. Winiary),

- w większości przepisów na snikersa natrafił na orzechy ziemne, ja jednak proponuję włoskie. Orzechy ziemne są bogate w kwasy omega-6, które w dużych ilościach mają działanie prozapalne, za to orzechy włoskie są bogate w omega-3 (więcej na temat orzechów włoskich przeczytasz tutaj). 

- masło orzechowe wybierz z czystym składem – bez cukru, oleju palmowego i soli,

- kajmak – wybierz taki gdzie w składzie tylko cukier i mleko (np. Gostyń).

(Nie)legalny snikers bez pieczenia [przepis]

24 kwietnia 2020

Polityka Prywatności